Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Univerzitet nije zamišljen da služi ženama

Merima Dervišić

06.11.2019

Priče iz Zapadne Afrike

Foto: Sex for Grades / BBC News Africa / YouTube

Kiki Mordi je novinarka koja nikada nije završila fakultet. Jedan od profesora odbijao joj je dati rezultate ispita tokom dva semestra jer nije prihvatala njegove seksualne ponude, zbog čega je na kraju napustila fakultet i odrekla se namjere da postane doktorica.

Bilo mi je jasno da nisam mogla učiniti ništa. Opljačkana sam, kaže Mordi.

Ona je, međutim, u saradnji sa BBC Africa Eye, učestvovala u izradi dokumentarnog filma Sex for Grades. Na filmu je radilo nekoliko novinarki koje su morale promijeniti identitet kako bi napravile istraživanje o seksualnom uznemiravanju na univerzitetima u Zapadnoj Africi. Tokom tri mjeseca ovaj je novinarski tim potajno snimao predavače na uglednim univerzitetima kao što je onaj u Lagosu ili univerzitet u Ghani.

Provele smo devet mjeseci samo sakupljajući dokaze koji bi pokazali koliko je ovaj problem ozbiljan. Na kraju smo vidjele da je situacija mnogo gora nego što smo mislile, priča Mordi.

U filmu pokazuju kako Paul Kwame Butakor, profesor na univerzitetu u Ghani, obećava posao novinarki ukoliko mu ona dopusti da bude njen muškarac sa strane, dodavši da mu je žena na putu. Igbenenghu Boniface, predavač i lokalni svećenik, novinarku na tajnom zadatku pita o njenom seksualnom životu, priča joj o klubu unutar univerziteta u kojem predavači ljube studentice i nakon toga joj neprestano traži da ga poljubi. Njihov sastanak održava se na fakultetu u vremenu predviđenom za konsultacije o prijemu na fakultet.

 

Čitajte i druge vijesti iz rubrike Svijet obrazovanja, u kojoj donosimo pregled pisanja strane štampe o obrazovanju: Je li nam u školi potrebna policija? • Najveći problemu u obrazovanju • Barbie lutke dobile izgled stvarnih žena značajnih za historiju • Kakvo seksualno obrazovanje imaju zemlje širom svijeta

 

Oba profesora navode kako im je namješteno, te poriču da su umiješani u seksualno uznemiravanje. Univerziteti su ih za sada suspendirali. Zanimljivo je da je na oba univerziteta postojao pravilnik o seksualnom uznemiravanju. Zbog toga iz nevladinog sektora upozoravaju da studenti i studentice trebaju poznavati svoja prava i da moraju reagirati na ovakvo ponašanje.

Osim što seksualne agencije iskorištavaju mlade žene koje su ranjive, ovdje se radi o krađi njihovog obrazovanja. U Nigeriji pokušavamo premostiti jaz između muškaraca i žena kada je obrazovanje u pitanju, ali kako da to postignemo kada se ženama ovo dešava, dodaje Kiki Mordi.

U raspravu se uključuje i nevladina organizacija Education as a Vaccine iz Nigerije, čija izvršna direktorica Olabukunola Williams tvrdi kako su ovakvi problemi uobičajeni na nigerijskim fakultetima.

Ovim filmom držimo ogledalo pred našim društvom i želimo mu reći: ovo si ti, ovo ti radiš, kaže Williams.

Direktorica neprofitne organizacije Stand to End Rape Initiative u Nigeriji Oluwasem Ayodeji Osowobi smatra da obrazovne institucije nisu napravljene da služe ženama.

One nisu sigurne za žene. Moramo se izboriti da se to promijeni, pojašnjava Osowobi.

Izvor: NPR: How Undercover Journalists Exposed West Africa's 'Sex For Grades' Scandal

Najnovije

Online lice škola No. 28

Osnovna škola Velešićki heroji ponudila i formular za prijavu vršnjačkog nasilja

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš