Obrazovna politika

Reakcija na tekst Ko i kako u BiH zastupa Konvenciju o pravima djeteta?

Save the Children podsjeća na očuvanje dječije dobrobiti i zaštitu njihovih prava

Školegijum redakcija

15.03.2024

Sve aktivnosti, pa i poliitčke,trebaju biti usmjerene na očuvanje dječije dobrobiti i zaštite njihovih prava, u skladu s međunarodnim konvencijama i lokalnim zakonima.

Foto: redakcija

 

 

 

Iz Save the Children za sjeverozapadni Balkan su reagovali na tekst Ko i kako u Bosni i Hercegovini zastupa Konvenciju o pravima djeteta?

 

Poštovani,

U odgovoru na tekst autora Nenada Veličkovića, objavljen 11.3.2024.  godine na portalu Školegijum, koji otvara pitanje potencijalne zloupotrebe djece u javnim događajima i političkom kontekstu u Bosni i Hercegovini, Save the Children za sjeverozapadni Balkan želi naglasiti univerzalni značaj zaštite prava i dobrobiti djece. Važno je podsjetiti da sve aktivnosti, uključujući one političke prirode, trebaju biti usmjerene na očuvanje dječije dobrobiti i zaštite njihovih prava, u skladu s međunarodnim konvencijama i lokalnim zakonima.

 

U tom kontekstu, Save the Children izražava važnost odgovornog pristupa u svakoj situaciji koja podrazumijeva dječiju participaciju. To implicira obavezu svih društvenih aktera – od političkih stranaka, preko obrazovnih ustanova do organizacija civilnog društva i medija – da djeluju s ciljem zaštite interesa i prava djece. Ovo podrazumijeva i obavezu dobijanja informisanog pristanka od roditelja ili zakonskog staratelja, kao i samog djeteta u skladu s uzrastom, kada je u pitanju bilo koji oblik eksponiranja djeteta u javnom prostoru. Osim toga, posebno je važno stvaranje okruženja u kojem se djeca uopšte neće koristiti u svrhe koje bi mogle negativno utjecati na njihovo emocionalno stanje ili dovesti do njihove neprimjerene eksponiranosti.

Save the Children podržava inicijative koje promovišu dijalog i saradnju među svim zainteresiranim stranama radi bolje zaštite prava djece. Smatramo ključnim raditi na podizanju svijesti o važnosti zaštite dječijih prava i na razvoju smjernica koje će osigurati primjereno uključivanje djece u sve društvene aktivnosti.

Otvoreni smo za saradnju s institucijama, organizacijama i pojedincima u cilju unaprjeđenja zaštite i promocije prava djece u Bosni i Hercegovini. Kroz zajednički rad i angažman, možemo doprinijeti stvaranju sigurnijeg i pravednijeg okruženja za djecu, s posebnim naglaskom na njihovu zaštitu i dobrobit.

Najnovije

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 03

Priprema (pozor) za pregled, sad!

Nusret Ahmetović

O Standardima i normativima, argumentima sekretara škola

Zagadi pa vladaj

Nenad Veličković

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 02

Množenje s nulom

Ahmed Omerović, ministar obrazovanja u Vladi Tuzlanskog kantona

Škola je žrtva

Anisa Mahmutović

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 01

Fušnote

Nusret Ahmetović