Nova čitanja

Konkurs za srednjoškolce i srednjoškolke u BiH za najbolju priču o AI

Završen prvi krug ocjenjivanja - u drugi krug ide 11 radova

Školegijum redakcija

10.02.2024

Uz izvinjenje što kasnimo u odnosu na obećani 7. februar, a kasnimo jer očito nismo znali koristiti vještačku inteligenciju, objavljujemo imena autora/ica 11 najbojih radova.  Do 17.2.2024. godine objavićemo imena autora 5 najboljih, a 23.2.2024.  očekujte proglašenje pobjednika ili imena troje koji će biti nagrađeni. 

Članovi žirija kažu da su radosni  zbog velikog interesa učenika/ca za pisanje o vještačkoj inteligenciji i načinima na koje ona mijenja učeničke navike, učionicu, obrazovanje i još šire - cijeli svijet. Nakon pažljivog čitanja i ocjenjivanja  odabrali su tekstove koji ulaze u drugi krug. 

Iako smo prvobitno planirali 10 radova,  obzirom da su dva bila jednako rangirana u prvom krugu, odlučili smo da u drugi krug ipak ulazi 11 radova. Pri ocjenjivanju smo se vodili kriterijima literarne vrijednosti, koherentnosti teksta, razumijevanja značenja pojma vještačka inteligencija i popratnih koncepata, te njenog trenutnog i mogućeg budućeg značaja za obrazovanje i društvo. Od autora nismo očekivali da daju tehnička objašnjenja vještačke inteligencije niti da analiziraju primjenu u specifičnim oblastima. Htjeli smo zapravo čuti Šta je vama AI, pa smo tako i odabrali radove koji su na to odgovorili na sebi svojstven i originalan način, poručuju iz žirija. 

 

Radovi koje će ponovo čitati i od kojih će odabrati pet najboljih su:

 

Sretno svima koji su prošli u drugi krug, a  ostali neka vjerno prate Školegijum i čekaju nove informacije jer će BITI IZNENAĐENJA!

Najnovije

Izvještaj žirija nakon konkursa Šta je tebi AI

Ni žiriju nije bilo lako

Školegijum redakcija

Objavljujemo pobjednike konkursa Šta je tebi AI?

Školegijum redakcija

Razglednice iz Jajca

Nikad kasno za učenje i zabavu

Josipa Kulenović

Razglednice iz Tešnja, Doboja, Maglaja 3

Od čilanja do ćutanja

Mirela Buljubašić

Poznata imena autora/ica pet najboljih radova

23. februara tri prvoplasirana

Školegijum redakcija