Nova čitanja

Razglednice iz Tešnja, Doboja, Maglaja

Od otpada do ukrasa

Školegijum redakcija

20.11.2023

Učenici III-5, bravari i zavarivači Mješovite srednje škole Maglaj, na časovima iz praktične nastave sa svojim nastavnicima dali su doprinos očuvanju okoline tako što su iskoristili pokvarene uređaje, koji bi inače završili na smeću, i od njih napravili ukrasne predmete i igračke.

Tokom izrade primjenjivali su sva pravila, tehnološki postupak i metode izrade, od radioničkog crteža do završne kontrole. Te radnje su im omogućile da završni proizvod bude kvalitetan, a da se oni uvježbaju u primjeni određenih tehnologija obrade i samim tim postanu kvalitetni pojedinci po završetku školovanja.

Aktivnost se odvijala u okviru projekta Standardi, saradnja, kvalitet kojim su nastavnici i učenici obilježili Svjetski dan kvaliteta, 10. oktobra. U okviru projekta posebna pažnja posvećena je standardu ISO 9000 i ISO 9001 – koji je i jedan od ciljeva održivog razvoja – smanjenje broja smrtnih slučajeva i oboljenja uzrokovanih zagađenjem zraka, vode i tla.

Projekat će se nastaviti međusobnom saradnjom nastavnika i učenika mašinske i elektro struke ove škole. 

 

Sretan broj 20

Elma Džanko, učenica devetog razreda Osnovne škole Kulin ban (Tešanjka), zaigrala je s dresom broj 20 za žensku fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine u Hadžićima. Članica ŽFK Sloga kao reprezentativka od 28. septembra do 7. oktobra 2023. godine odigrala je na Razvojnom turniru WU15 tri prijateljske utakmice protiv Slovačke, Andore i Bugarske. Uz do sada pokazan rad, trud i upornost, Elma se može nadati uspješnoj sportskoj karijeri.

 

Učenici na Školi arheologije

Učenici Gimnazije Musa Ćazim Ćatić i Srednje tehničke škole Tešanj pohađali su Školu arheologije. Nastava je održana 4. novembra na lokalitetu Svatovsko groblje u Kaloševiću. Od predavača prof. dr. Edina Bujka, šefa Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, slušali su kako se pravilno određuje orijentacija i kako odrediti dimenzije i oblik stećcima na nekropoli koju su prethodno očistili od smeća i rastinja. Profesor Bujak govorio je i o značaju stećaka, njihovom nastanku, oblicima, motivima s ukrasa, rasprostranjenosti i brojnom stanju na području općine Tešanj. 

Najmlađi učesnik škole bio je Dino Užičanin, učenik 7. razreda Osnovne škole Rešad Kadić Tešanj.

Projekat su finansijski podržali Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Federalno ministarstvo kulture i sporta i Općina Tešanj kroz Strategiju razvoja. 

 

MOLE DAY u Maglaju 

Svake godine u mjesecu oktobru, tačnije 23. oktobra, od 6 sati i dvije minute ujutro do 6 sati i dvije minute popodne obilježava se Dan mola (Mole Day), dan obilježavanja Avogadrovog broja, odnosno broja jedinki u jednom molu tvari.

Dan mola postoji kako bi se potaklo zanimanje za hemiju i obilježava se raznim aktivnostima. Upravo tako su učenici Mješovite srednje škole u Maglaju, hemijsko-tehnološke struke, ovih dana i obilježili 23. oktobar. Vrijedne učenice i učenike u izvođenju aktivnosti vodili su profesorica Azra Pašić te profesori Amer Alispahić i Benjamin Hadžić.

 

Maglajski srednjoškolci u biblioteci sa prof. Edinom Pobrićem o Vešoviću i Karahasanu

Učenice i učenici Mješovite srednje škole i Gimnazije Edhem Mulabdić iz Maglaja u pratnji profesorica bosanskoga jezika prisustvovali su manifestaciji Mjesec knjige u Općoj biblioteci Maglaj. Tema razgovora sa prof. dr. Edinom Pobrićem bila je: Stvaralaštvo velikih bosanskohercegovačkih književnika: Dževada Karahasana i Marka Vešovića

 

Laboratorija u sportskoj sali 

Povodom Dana nauke u Osnovnoj školi Sveti Sava u Doboju fiskulturna sala pretvorena je u veliku, naučnu laboratoriju. Učenici predmetne nastave su sa svojim nastavnicima pripremili mnoštvo zanimljivih sadržaja kako bi učenike petog razreda zainteresovali i uveli u svijet nauke. Petaci su imali priliku da vide erupciju vulkana, različite hemijske eksperimente, rješavali su mozgalice i zadatke iz matematike, učili i primjenjivali zakone iz fizike, vidjeli su insektarijum, učili o građi čovjeka, gledali kroz mikroskop, upravljali robotom. Čudesni svijet nauke oduševio je sve prisutne.

 

Učenici protiv dijabetesa

Volonteri Crvenog križa, članovi udruženja Sugar i učenici Medicinske škole 14. su novembra na ulicama Tešnja besplatno mjerili nivo šećera u krvi i krvni pritisak starijoj populaciji, dok su u Općoj bolnici u Tešnju učenici završnog razreda Medicinske škole dijelili jabuke i informativne letke zaposlenicima i pacijentima bolnice. Kako je 14. novembar Dan borbe protiv dijabetesa, cilj je bio podstaći zajednicu da vodi zdrav način života. 

Najnovije

Izvještaj žirija nakon konkursa Šta je tebi AI

Ni žiriju nije bilo lako

Školegijum redakcija

Objavljujemo pobjednike konkursa Šta je tebi AI?

Školegijum redakcija

Razglednice iz Jajca

Nikad kasno za učenje i zabavu

Josipa Kulenović

Razglednice iz Tešnja, Doboja, Maglaja 3

Od čilanja do ćutanja

Mirela Buljubašić

Poznata imena autora/ica pet najboljih radova

23. februara tri prvoplasirana

Školegijum redakcija