Nova čitanja

Oktobar u retrovizoru

O golubovima i kišobranima

Marko Ban

01.11.2023

Šta su mediji pisali o obrazovanju

Ilustracija: P.Cartwright / Shutterstock.com

Nije da nije bilo dobrih stvari

Sve škole u Republici Srpskoj su nabavile ogrev, pa učenici ne treba da strahuju od minusa i hladnih učionica. U Jerevanu, glavnom gradu Armenije, na olimpijadi iz mikroelektronike, prvo i treće mjesto osvojili su studentica i student Elektrotehničkog fakulteta Banja Luka Azra Elezović i Nikola Babić. Banjalučki Arhitektonsko-građevinsko-geodetski i Šumarski fakultet preselili su se u novu zgradu sa 7.300 m2 prostora, vrijednosti 11.700.000 KM. Za 100.000 KM obnovljena je i petorazredna osnovna škola Milan Rakić u Ljeskovim Vodama. Škola ima dvije učionice i dvije učiteljice i dva kombinovana odjeljenja sa ukupno 10 učenika. Što je 10 puta više od škole u Fojnici kod Gacka, koju pohađa samo dječak Mihajlo Mučibabić. U školu je išla majka beogradskog advokata Nemanje Miloševića, koji je ovih dana, da se škola ne bi ugasila, obećao stipendiju od 1.000 eura za svako dijete koje se upiše u nju.

 

Optimizam je dobar za populizam

Kad nemaju vrapca u ruci, političari onda puštaju golubove s Tvitera. Tako smo posredstvom Klix-a od Edina Forte saznali da će sve škole u Bosni i Hercegovini dobiti širokopojasni internet jer ulaganje u škole je ulaganje u budućnost. Da li je, međutim, i ulaganje u sadašnjost firmi koje se bave prodajom i instalacijom tih pojaseva? Također smo iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS obradovani golubom da će nakon dvije godine izvođenja građevinskih radova u 25 sarajevskih škola, u njih deset od naredne godine kantine biti zamijenjene restoranima. 

 

Vrijedne pčelice

Ovo posljednje dio je kampanje Ministarstva, u okviru projekta SchoolFood4Change, koji je ministricu Naidu Hota-Muminović odveo na studijsko putovanje u Beč.

Malo dalje, u Ženevi, federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof. dr. Jasna Duraković sudjelovala je na Regionalnoj i međunarodnoj konferenciji o populaciji i razvoju. Tu je, u Palais des Nations, učestvovala na "tematskoj sesiji pod nazivom (Ne)jednakosti, inkluzije i prava i obratila se s osvrtom na potrebu uvođenja predmeta – Zdravi životni stilovi.

Još malo dalje, u organizaciji i uz podršku UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović boravila je u trodnevnoj studijskoj posjeti Portugalu, skupa sa savjetnicom za inkluziju Melisom Mizdrak, direktoricom Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Senadom Salihović i supervizoricama procesa rada Mobilnog stručnog tima za pružanje podrške inkluzivnom obrazovanju prof. dr. Lejlom Kafedžić i prof. dr. Sandrom Bjelan.

Međutim je federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof. dr. Jasna Duraković učestvovala na konferenciji Adresiranje ključnih potreba iz oblasti ekonomije i zapošljavanja u Federaciji BiH, gdje je na panelu o temi Opredijeljenost donosilaca odluka u FBiH za provođenje ekonomskih reformi otkrila da smo počeli uvoziti radnu snagu iz Nepala, Kine, Afganistana, a pokazatelj je i to da Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke svakodnevno dobiva na desetine zahtjeva za nostrifikaciju diploma radnika iz ovih i drugih zemalja. Konferencija je uspješno završena usvajanjem zaključaka te kreiranjem smjernica i definiranjem narednih koraka.

U međuvremenu je ministrica Naida Hota-Muminović s direktorima osnovnih i srednjih škola, predstavnicima Instituta za preduniverzitetsko obrazovanje KS, te saradnicima iz Ministarstva posjetila Memorijalni centar u Srebrenici.

Najdalje su ipak dobacili prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjoj Luci Aleksandar Ostojić i prodekan za naučnoistraživački rad i međunarodnu saradnju Poljoprivrednog fakulteta Branimir Nježić – čak do Nanđinga, gdje su skupa s 200 predstavnika iz 11 zemalja prisustvovali Konferenciji o tehnološkoj saradnji i razmjeni Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

 

Ko se ne trucka, ne voli Bosnu? 

Putovali su i sarajevski đaci. U okviru projekta koji je u potpunosti finansiran iz Budžeta Kantona Sarajevo, s ciljem da provoza 4.000 mladih putnika, posjetili su Fojnicu, Vitez, Jajce, Bihać, Cazin, Veliku Kladušu, Bužim, Prijedor, Vlašić i Travnik. Na ovom putu učenici razvijaju pismenosti i ljubav prema domovini, a škola postaje životno važna i konkurentna, izjavila je tim povodom njihova ministrica. Ne znamo da li su njeni učenici na svom putu sreli 

prosvjetne radnike Unsko-sanskog kantona, koji su održali jednosatni štrajk upozorenja tražeći usklađivanje ličnih dohodaka s rastom inflacije i troškova života, izmjene pravilnika o napredovanju i rješavanje problema s prevozom radnika. Vjerovatno nisu, jer sirotinja ne spada u prirodne ljepote domovine koje treba istražiti i tako naučiti voljeti je više.

Press-služba ministarstva na krilima šeficinog patriotizma ukrasila je cijelu priču naslovom: Učenici sarajevskih škola putuju i uče o Bosni i Hercegovini: "Domovina....to se srcem izgovara". Ista nas je služba informisala da je održana obuka organizatora obrazovanja odraslih za korištenje ISKOOM sistema. Šta taj sistem radi, to naravno nije bitno. Valjda prodaje autobuske karte za odrasle koji nisu bili članovi Socijalističkog ferijalnog saveza i putovali po Jugoslaviji pod sloganom Upoznaj domovinu da bi je više volio.

 

Nema para ni za kišobrane

Dok na svim stranama buja adolescentski patriotizam, inspekcija radi svoj posao. Visokoj školi za primijenjene i pravne nauke Prometej Banja Luka naložila je poništavanje 110 diploma zbog nepravilnosti koje su se odnosile na stečena zvanja nakon završenih studija, a za drugih 126 diploma da se ispravi neka greška. 

Nedaleko odatle, u osam učionica Tehničke škole obustavljena je nastava jer prokišnjavaju učionice u kojima se izvodi praksa. Grad zaista cijeni napore i trud Vaše škole, koja svojim aktivnostima daje doprinos u razvoju akademske zajednice, odgovorili su iz gradske uprave na molbu da se kvar popravi. Tim više, izražavamo žalenje što nismo u mogućnosti da Vam izađemo u susret i finansiramo sanaciju pomenutog dijela krova, jer u Budžetu Grada za 2023. godinu nisu planirana novčana sredstva za navedenu namjenu. Svakako Vam preporučujemo da se obratite Ministarstvu prosvjete i kulture, koje, takođe, sufinansira rad srednjih škola

 

Vamo, daleko

Daleko od Nanđinga, Ženeve i Portugala, u malom gradiću Bijeljini, u holu škole Knez Ivo od Semberije, dvanaestogodišnji učenik je s razdaljine od metar i po kamenom udario nastavnicu. Nastavnici je pružena ljekarska pomoć, a maloljetnik je iz bijeljinskog medicinskog centra upućen na dalje liječenje u Banju Luku. 

Zabrinuti su i roditelji u sarajevskoj školi Skender Kulenović, gdje nema rješenja na pomolu za agresivno ponašanje jednog djeteta koje grebe do krvi, ubada, udara olovkom, pljuje i vrijeđa učenike te ih ganja makazama.

Šta je problem da se usvoje zaključci, kreiraju smjernice i definiraju naredni koraci?

 

Oktobar u brojevima

3.690 – broj upisanih studenata na Sarajevski univerzitet

600.000 – iznos u KM koji je do sada Vlada Srednjobosanskog kantona izdvojila za jačanje predškolskih kapaciteta 

2.000 – broj upisanih studenata na Banjalučki univerzitet

5 – broj kompleta knjiga, Sabrana djela Skendera Kulenovića koje je Bego Gutić podijelio direktorima pet banovićkih osnovnih škola, 5. oktobra, povodom Svjetskog dan učitelja, na promociji 20 banovićkih učenika u šampione znanja

4 – broj predmeta koje studenti iz Tuzle, u problemu nakon korone, traže da prenesu u narednu godinu

17.946 – broj manje upisanih studenata u Republici Srpskoj u poređenju sa akademskom 2012/2013, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS (44.720 minus 26.774)

25 – broj sati koje djeca u BiH u prosjeku provode sedmično pred/nad ekranima

2.385.000 – iznos u KM kojim će iz Budžeta KS Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo stipendirati studente boračke populacije

Najnovije

Izvještaj žirija nakon konkursa Šta je tebi AI

Ni žiriju nije bilo lako

Školegijum redakcija

Objavljujemo pobjednike konkursa Šta je tebi AI?

Školegijum redakcija

Razglednice iz Jajca

Nikad kasno za učenje i zabavu

Josipa Kulenović

Razglednice iz Tešnja, Doboja, Maglaja 3

Od čilanja do ćutanja

Mirela Buljubašić

Poznata imena autora/ica pet najboljih radova

23. februara tri prvoplasirana

Školegijum redakcija