Medijska kultura

Obrazovanje u retrovizoru za septembar 2023.

Zadržite još malo obrve podignute

Marko Ban

30.09.2023

U Hutovu nema đaka, u Sanskom Mostu nastavnika. Stariji odlaze u penziju, a mlađih nema da ih zamijene. Rezerve tehnološkog viška iscrpljene.

Ilustracija: Iz filma

Među školama u koje nova školska godina nije stigla i ona je u Hutovu. Posljednja dva đaka otišla su dalje, a novi se niko nije upisao. Nekada ju je pohađalo 800 učenika. Jablanica se drži bolje; ima djece, ali neka nema prevoza, pa nisu stigli na početak školske godine. Federalna ministrica obrazovanja posjetila je Jablanicu i "Načelniku Šabanoviću ponudila podršku" naglasivši da "FMON stoji na raspolaganju gdje god je to moguće". Također je iskoristila priliku da uputi "apel svim roditeljima da djecu moraju slati u školu jer je obrazovanje obavezno, te da nepotrebno izostajanje djece iz škole nije prihvatljivo”. Bilo bi zanimljivo čuti kriterije za razlikovanje potrebnog od nepotrebnog izostajanja.

Neprihvatljivo je riječ mjeseca u vokabularu obrazovnih dužnosnika. Šef Odsjeka za informatizaciju i opće poslove u Ministarstvu obrazovanja TK Elmir Tukić pohvalio se novim pravilnikom o kućnom redu prema kojem će se u cilju postizanja odgojne svrhe u Tuzlanskom kantonu kao neprihvatljivo ponašanje učenika kažnjavati i sljedeće: "zloupotreba elektronskih uređaja izvan nastavnih procesa, poput snimanja nasilnih scena, distribuiranje snimaka i slika sa nasilnim sadržajem, pornografija, dijeljenje različitih sadržaja na socijalnim mrežama sa namjerom izrugivanja drugog učenika ili zaposlenika škole". Do sada je bilo prihvatljivo ili se samo nije kažnjavalo? Na koju bi se još pojavu u školi ovo pitanje moglo odnositi, prije nego što dovede do tragedije?

Zadržite još malo obrve podignute. U Sarajevu se uspostavlja saradnja obrazovanja i zdravstva, zahvaljujući kojoj "će sve srednje škole u Kantonu Sarajevo, direktno ZZO-u elektronski dostaviti jedinstveni spisak učenika", na osnovu čega "učenici i roditelji u budućnosti neće morati uzimati potvrde iz škola i nositi ih u poslovnice Zavoda, kako bi upisali status osiguranika". Do sada nije radio internet?

U Hutovu nema đaka, u Sanskom Mostu nastavnika. Stariji odlaze u penziju, a mlađih nema da ih zamijene. Rezerve tehnološkog viška iscrpljene. U Elektrotehničkoj školi "svi pokušaji da se pronađu predavači iz elektrotehnike bili su bezuspješni, pa se razmišlja o ukidanju tog smjera". A ne mogu se pronaći je se "radi [se] o vrlo traženom zanimanju na tržištu i sada svi radije odlaze u privatni sektor, jer su tamo mnogo veće plate". Eto, nismo morali dugo čekati na trijumf dualnog obrazovanja.

Padaju, čini se, i zadnji bastioni obrazovanja, nacionalni predmeti: "Tokom dva upisna roka koja su održana u junu i septembru na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu za studijski program Kineski i engleski jezik i književnost odlučila su se 24 studenta, dok se samo jedan student odlučio studirati srpski jezik i književnost." Darežljivost predsjednika Republike Srpske – koji je prvačićima (njih oko 10.000 prema izjavi iz njegovog kabineta, a 8.900 prema procjenama sa terena, tačan broj znaće se ovih dana) poklonio Azbučicu – čini se da dolazi s malim zakašnjenjem.  

"Odlučio sam da vam poklonim ovu knjigu jer će ona pomoći da naučite da pišete i čitate, da naučite našu azbuku, našu ćirilicu. Ova knjiga će pomoći da napišete svoje prve poruke baki i djedu, roditeljima i drugarima, da pročitate svoju prvu knjigu i prvu pjesmu, a neki od vas i da stvore svoje pjesme, priče i knjige! Drago mi je što na ovaj način mogu biti dio vašeg polaska u školu", napisao je u svom pismu prvačićima Dodik. Budućnost Srpske je izgleda u piktogramčici. 

Ili ipak samo u slikama. Na stranici 80. udžbenika iz istorije za 9. razred u RS-u, pored naslova Agresije Japana, Italije i Njemačke, našla se slika Čarlija Čaplina u ulozi diktatora Hinkela iz filma Veliki diktator.

Autor udžbenika Dragiša Vasić ne vidi u tome problem. Fotografija je po njemu opštepoznata i "odlično se slaže sa naslovom, pa se isti može smatrati opisom fotografije". U svom nije Mujo propao što je igrao nego što se vadio, Vasić ide i korak dalje, izjavljujući da je udžbenik dosadan "kada se sve u potpunosti objasni". Drugim riječima: "Neka se učenici zapitaju o čemu se radi, neka potraže na internetu, neka im objasni nastavnik, neka pitaju roditelje..." Sve pet, samo: čemu onda udžbenici služe, osim da kršeći autorska prava pune kasu zavoda za udžbenike? 

 

Brojevi u retrovizoru

17.000 – Broj studenata i studentica iz Republike Srpske na studijima u Beogradu i Novom Sadu

4.250.000 KM – Suma u ovogodišnjem Budžetu Kantona Sarajevo izdvojena za naučnoistraživačku djelatnost.

7 miliona – Broj izostanaka iz škole u Republici Srpskoj. Od toga se više od 4,4 miliona časova odnosi na osnovnu školu. 61.880 izostanaka bilo je neopravdano. Rekorderi su osnovne, banjalučka Branko Radičević (111.595), bijeljinska Knez Ivo od Semberije i zvornička Sveti Sava.

280 – Broj učenika iz osnovnih škola Općine Stari Grad Vrhbosna, Saburina, Mula Mustafa Bašeskija i Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković za koje je osiguran redovan i bezbjedan prevoz na nastavu. 

14.000 KM – Iznos koji UNFPA namjerava donirati za podršku "inovativnom pilot projektu koji bi se sproveo u Prvoj osnovnoj školi Ilidža" čija je osnovna ideja "unapređenje saradnje između javnog sektora, obrazovnih institucija, građana i učenika", ma šta to konkretno bilo.

Najnovije

Online lice škola No. 28

Osnovna škola Velešićki heroji ponudila i formular za prijavu vršnjačkog nasilja

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš