Nova čitanja

Avgust u retrovizoru

Oaze u pustinji optimizma

Školegijum redakcija

01.09.2023

Ilustracija: Pixabay

Očekivano, vijesti u avgustu su prema kraju mjeseca postajale brojnije. I dalje ih ima nepotpunih i neprofesionalnih. Iz jedne smo saznali, naprimjer, da se na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru otvara studentski dom Antalija, čemu su doprinijeli Metropolitanska općina Antalija i Savez općina turskog svijeta, ali ne i koliki je, recimo, kapacitet, niti ko će se i pod kojim uslovima u taj dom useliti. Moglo nas je obradovati treće mjesto na uglednom takmičenju iz simboličke regresije, koje je održano prošli mjesec u Lisabonu, koje su osvojili Marko Đukanović iz Novog Grada, docent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci i njegov kolega Aleksandar Kartelј, mada smo ostali uskraćeni za objašnjenje o kakvom se zapravo takmičenju radi. Kako se to takmiči iz simboličke regresije? Ni radosna vijest da će tri srednje škole u sarajevskoj opštini Centar dobiti igrališta nije dovršena: nismo saznali koliko će, pored 100.000 KM iz Ministarstva, u projekat uložiti Općina.

Malo osvježenje u vrelim danima mogle su biti, kao neka naznaka pomjeranja interesa na Daleki istok, vijesti o tome da se sarajevska Treća gimnazija povezala kroz program Miraoba – mjesto budućnosti s jednom od najboljih gimnazija iz Tokija, Kaichi Nihonbashi Gauken, a da na Konfucijevom institutu u Banjaluci počinju kursevi kineskog jezika, za zaposlene na univerzitetu, studente i đake besplatni, a za ostale po cijeni od 150 KM.

Vjetar u krila optimizmu na početku školske godine zapuhao je i iz Bile, gdje su odlučili zabraniti đacima da donose mobitele u školu. Zanimljivo će biti saznati i kako će se završiti sada započeti projekat ugradnje sistema grijanja i hlađenja škole u Blagaju, korištenjem prirodnih resursa (podzemnih voda). 

Da sve ove ohrabrujuće vijesti ipak ostanu rijetke oaze u pustinji optimizma koju oko sebe šire obrazovne vlasti postarala se agilnost kojom su ministri(ce) obrazovanja zatrpale javnost svojim planovima i obećanjima za narednu školsku godinu. U najkraćem, škola ostaje talac konfrontiranih nacionalizama; s jedne strane entitetske granice nastaviće se vozati djecu po stratištima, prema revidiranom školskom materijalu o opsadi i genocidu, s druge su ministrice obrazovanja Srpske i Srbije – Željka Stojičić i Maja Gojković – dogovorile Dane Srpske u Srbiji i Dane Srbije u Srpskoj sa fokusom na zaštitu nacionalnih identitetskih disciplina. Riječima sarajevske ministrice: Škola mora biti konkurentna agresivnoj industriji zabave, hedonizma i konzumerizma.

Još malo avgusta u brojkama

121.000 – konvertibilnih maraka, koje je Upravni odbor Banjalučkog univerziteta namijenio za nagrade svojim uposlenicima

9 – broj učenika upisanih u OŠ Njegoš u Berkovićima, kao i broj đaka upisanih u Srednju rudarsku školu u Tuzli, zbog čega se razmišlja o njenom zatvaranju

150 – broj policajaca dodijeljenih svim većim školama u RS-u s ciljem osiguranja bezbjednosti učenika

5 – miliona konvertibilnih maraka planiranih budžetom KS za unapređenje mentalnog zdravlja djece

29 – škola u RS u kojima će se učiti ruski jezik

Najnovije

Izvještaj žirija nakon konkursa Šta je tebi AI

Ni žiriju nije bilo lako

Školegijum redakcija

Objavljujemo pobjednike konkursa Šta je tebi AI?

Školegijum redakcija

Razglednice iz Jajca

Nikad kasno za učenje i zabavu

Josipa Kulenović

Razglednice iz Tešnja, Doboja, Maglaja 3

Od čilanja do ćutanja

Mirela Buljubašić

Poznata imena autora/ica pet najboljih radova

23. februara tri prvoplasirana

Školegijum redakcija