Obrazovna politika

Povodom dopisa Vlade Republike Srpske upućenog vrtićima i školama

Naziv o učešću

Nenad Veličković

11.08.2023

Hoće li, dakle, ustanove ovaj dopis ignorisati ili će, pametniji popušta!, dostaviti tačne nazive o učešću? Zakon ih na to ne obavezuje, profesionalno samopoštovanje im nalaže da se o zahtjev ogluše, ali će odziv svejedno biti stoprocentan.

Foto: Željka Stojčić / Preuzeto sa Srpska cafe

Kako čitati zahtjev Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske da mu ustanove (vrtići, osnovne i srednje škole) dostave "informaciju da li su zaposleni iz vaših ustanova uključeni u projekte (...) na nivou BiH"...

Šta treba da rade "ustanove"? Da odgovore sa jesu, ili nisu. Zaposleni. Uključeni.

Traži se dalje od ustanova da o tome (čemu?) obavijeste zaposlene, kako bi "blagovremeno dostavili tražene informacije sa tačnim nazivom o učešću u radnim grupama, programima, projektima i slično". Sad, šta bi to bio "tačan naziv o učešću", to zna valjda samo potpisnica zahtjeva ministar Željka Stojičić. (Malo sam u grču, bojim se može li me sada ministar Željka optužiti za klevetu, jer ako žena ne zna šta je napisao, onda stvarno klevećem. Ona ne zna, a ja pišem zna.)

Dobro, recimo da ustanove dostave tačne nazive o učešću, šta će s.stojicic (na čiji mail treba poslati dostavu) raditi s tim nazivima? Pa zar dopis ne počinje objavom da su "Ministarstvo prosvjete i kulture i Republički pedagoški zavod utvrdili da predstavnici predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola iz Republike Srpske učestvuju u različitim projektima, komisijama, savjetima i drugim radnim tijelima na nivou BiH". Zar nije ministrici bilo lakše od sebe same tražiti tačne nazive o učešću?

U ovom je trenutku nejasno, osim ako dopis ne prati i neka usmena instrukcija, šta vrtići i škole treba da dostave: samo spisak naziva projekata skupa sa nazivom državnog tijela ili institucije pod čijom se nadležnošću projekat izvodi, ili uz to još i imena zaposlenih iz srpskih vrtića i škola koji imaju nekog posla sa državom Bosnom i Hercegovinom?  

Ministar je ostavila ustanovama rok do 15.8. da tačne nazive o učešću dostave na (pomenuti) mail koji se preziva isto kao ona. Hoće li ustanove to učiniti? Šta ih na to obavezuje, osim birokratske inercije i straha da bi ih neodazivanje zahtjevu izložilo sankcijama?

Realno, dopis je sročen tako da ne obavezuje svojom suštinom na odgovor. (Obavezuje samo drskošću.) Od ustanova se traži nešto, ali se nigdje u dopisu ne kaže ZAŠTO. Šta će s.stojicicu informacija sa tačnim nazivom o učešću? Da li se pravi neka baza podataka, ili analiza učinaka takvog rada, ili takvog smislenog razloga nema, nego se samo održavaju živim preko ljeta politički igrokazi na temu nezavisnosti Republike Srpske od Bosne i Hercegovine? Da je Republika Srpska ozbiljna država, ko što nije (ni država ni ozbiljna), njena bi vlast umjela napisati ozbiljan dopis, i u tom dopisu navesti razloge, opravdane i utemeljene u zakonu koji oblast obrazovanja uređuje. Zakon, naravno, ničim ne ovlašćuje ministricu da u jeku godišnjih odmora uznemirava zaposlene u obrazovnim ustanovama traženjem podataka koji nemaju veze s obrazovanjem, nego s politikom. To kako je zakon koji ne dozvoljava političko djelovanje u školama zagađen političkim interesima vladajuće stranke odlična je ilustracija odnosa vlasti prema obrazovanju, ali je istovremeno i izvor zabavnih slučajeva. U zakonu se, recimo, djetinjasto izbjegava pomenuti Bosna i Hercegovina (U 207 članova pominje se samo jednom, kod priznavanja svjedočanstava!), kao da Republika Srpska nije jedna od dvije i kusur administrativne cjeline države čiji pasoš imaju i ministrica i valjda svi zaposleni u obrazovanju. Odstupanja entitetskog zakona od okvirnog državnog ionako su tolika da je pravni skandal kako je prvi uopšte prošao. A zabavno je, a možda i pravno intrigantno, odakle se sada ta Bosna i Hercegovina, koje nema u zakonu – nego imaju "nivoi škole, opštine, regije i međunarodni" – pojavljuje u dopisu ministrice. 

Hoće li, dakle, ustanove ovaj dopis ignorisati ili će, pametniji popušta!, dostaviti tačne nazive o učešću? Zakon ih na to ne obavezuje, profesionalno samopoštovanje im nalaže da se o zahtjev ogluše, ali će odziv svejedno biti stoprocentan. Najzad, nije li jedini razlog upada politike u godišnje odmore demonstracija sile i pretvaranje prosvjetnih radnika u stranačku posluščad.

 

Napomena

"Gramatički izrazi upotrijebljeni u ovom osvrtu za označavanje ženskog ili muškog roda podrazumijevaju oba pola." (čl. 13 Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju RS, parafraza)

Najnovije

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 03

Priprema (pozor) za pregled, sad!

Nusret Ahmetović

O Standardima i normativima, argumentima sekretara škola

Zagadi pa vladaj

Nenad Veličković

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 02

Množenje s nulom

Ahmed Omerović, ministar obrazovanja u Vladi Tuzlanskog kantona

Škola je žrtva

Anisa Mahmutović

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 01

Fušnote

Nusret Ahmetović