Medijska kultura

Obrazovanje u vijestima tokom juna 2023. godine

Od bleh muzike, preko udžbenika i upisa do pucnjave

Marko Ban

01.07.2023

U ovom tekstu donosimo pregled izvještavanja medija o obrazovanju. Iako je tema udžbenika rezervisana za septembar, i ovaj juni imao je dva bisera

Ilustracija: Pixabay

Obrazovanje u vijestima

UBLEH MUZIKA

Juni su, u vijestima o obrazovanju, obilježile sve redovne i jedna vanredna situacija. Redovne se odnose na mature i upise, a vanredna na hice iz pištolja kojima je učenik ranio nastavnika u lukavačkoj školi.

 

NASILJE 

Na stranici Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke tako smo čitali da su data zaduženja za izradu okvirnog plana prevencije i sprečavanja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u FBiH, što nas je sve umirilo i relaksiralo. Također nas je ohrabrila vijest (Klix) da se u školama u RS-u uvodi predmet 'Humanost i sigurnost' kao jedna od ukupno 64 mjere bezbjednosti. U međuvremenu je učenica Medicinske škole u Sarajevu donijela pištolj na nastavu zbog čega je direktorica zvala policiju (Klix) koja je pozvala majku učenice i najavila joj prijavu za ugrožavanje sigurnosti. Sa portala Radio Sarajevo na temu nasilja u školama oglasio se sindikalista Saudin Sivro, koji je nakon pucnjave u Lukavcu uputio žestoke kritike: 'Sve dok nam riba smrdi od glave...' Kao smrdljivu glavu Sivro je označio kantonalno ministarstvo na čijem je čelu ministrica kojoj je moral fluidna kategorija i Institut za dovisoko obrazovanje u koji se zapošljavalo telefonom. Klix nas je također obavijestio da su se pomenuta ministrica i roditelji usaglasili oko preporuka Vlade KS da psihijatar više nije sporan, a povodom histerične instrukcije o postupanju u kriznim situacijama prijetnji vatrenim oružjem.

UPIS

Nimalo neočekivano, slobodna mjesta u srednjim školama najprije su nestala u Medicinskoj, Gimnaziji i Elektrotehničkoj školi u Banjaluci (izvještavaju Nezavisne). Slično je vjerovatno i u drugim gradovima. Politika, hvala bogu, ima rješenje: podmićivanje đaka. U Tuzli tako nude 100.000 KM stipendija đacima koji se odluče za zanimanja: zidar-fasader-izolater, tesar-krovopokrivač, armirač-betonirac, keramičar-teracer, moler-farbar-soboslikar, rukovalac građevinskih pretovarnih mašina, tapetar, plinski i vodoinstalater, poslastičar, rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa i kuhar. Naslov (Klix) kaže da će đaci dobiti po 1.000 KM – Tuzlanski učenici koji upišu zanate dobijaju hiljadu maraka stipendije, moguće i plaćanje prakse – ali iz teksta ne znamo pod kojim uslovima. 

Jednako odlučna, barem naslov portala Radio Sarajevo ostavlja taj utisak – Ministrica Naida Hota-Muminović: KS kreće sigurnim koracima s uvođenjem dualnog obrazovanja – sarajevska je troljka. Inače, saznajemo iz iste vijesti, ministrica započinje to sigurno koračanje iz Kopenhagena, gdje je sa pomoćnicom za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Lamijom Husić i direktoricom Srednje škole metalskih zanimanja Irmom Behlulović prisustvovala dvodnevnom seminaru... ne piše kakvom. 

Nezavisne novine svjedoče cvjetanju dualnog trenda i u općini Sanski Most, koja je iz budžeta izdvojila sredstva u iznosu od 50.000 maraka kako bi bili finansijski nagrađeni učenici koji su imali praktičnu nastavu u poslovnim subjektima, što je bila dodatna motivacija za njih

PARE

Iz Večernjeg lista saznajemo da je Vlada FBiH prvi put podržala 3.575 učenika osnovaca u entitetu RS, ali kako tačno, to ćemo čuti od Đekne, ako ne umre, a ne znamo kad će. Ovo je primjer kako jedna zanatski traljava vijest istovremeno može biti dobra neplaćena politička reklama. Ni Klix ne zaostaje. Zahvaljujući statističkoj činjenici da je ukupno 279 učenika završilo osnovnu školu u Starom Gradu, od čega ih je čak 113 zaslužilo je priznanje Ponos škole jer su od I-IX razreda imali odličan uspjeh i primjerno vladanje, saznajemo da je Općina Stari Grad izdvajala 150 KM mjesečno za učenike i 200 KM za studente, zbog čega je ove godine iz budžeta za te namjene izdvojeno više od 600.000 KM. Tačno toliko je opštinu i kanton koštalo da osnovna škola Edhem Mulabdić dobije nove prozore, a do kraja godine i novu fasadu (Klix).

U poređenju s tom magičnom cifrom (600.000), iznos koji je grad Trebinje isplatio studentima i đacima za stipendije, 180.000 maraka (čak za 50.000 više nego prošle godine), izgleda prilično jadno.

Zanimljivo je kako u vijestima cifre vezane za stipendije, oprozoravanje i ofasadiranje i sl. uvijek budu konkretne, a cifre vezane za plate – nikad. Večernje novine izvještavaju nas da su prosvjetni radnici i vlada postigli dogovor, ali bez brojeva: Kroz ovaj ugovor povećane su plaće našim uposlenicima na način da smo mijenjali koeficijente. Po prvi put u Hercegovačko-neretvanskoj županiji imamo jedinstvene koeficijente za osnovne i srednje škole, posebno stručnih suradnika i administrativnoga osoblja. Razlika je jedino u plaćama nastavnika u osnovnim i profesora u srednjim školama. Biće da ih je stid reći kolike su plaće... 

Ništa drugačije nije ni u RS-u. Na sajtu entitetske vlade čitamo: Министар и представници Министарства просвјете и културе разговарали су са представницима Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске у више наврата од почетка мандата ове Владе, од децембра 2022. године. Оно што је примарно истицано и тражено на свим састанцима јесу нови преговори о уједначавању платних коефицијената у образовању, науци и култури са осталим корисницима буџета Републике Српске те припрема нових закона о платама.

UBLEH MUZIKA

Samopromocija na stranicama zvaničnih obrazovnih institucija odavno već nema drugu funkciju osim zabavne. Na sajtu vlade RS-a čitamo: Otvoreni Drugi stručni susreti vaspitača i stručnih saradnika Republike Srpske, te da će ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić učestvovati od 8. do 9. juna na Međunarodnom forumu ministara prosvjete 'Oblikovanje budućnosti' u Kazanju u Ruskoj Federaciji, a na stranici Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke da je ministrica razgovarala sa Johnom Kennedyem Mosotijem, direktorom Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija, UNPFA, za BiH, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Kosovo. Za internet, kako ga ovi ublehaši shvataju, dovoljno je da radi posao telala.

VISOKO OBRAZOVANJE

Politički marketing na uštrb informisanja je i Klixov lid iz kojeg saznajemo da je zamjenik ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Muhamed Hasanović (SDP) razgovarao sa četiri mlade osobe koje su osvojile drugo mjesto na Imagine Cupu, koji se smatra tehnološkom olimpijadom, u kategoriji zdravstva. Mlade osobe su, to ipak malo kasnije saznamo, iz malo manje masnih slova, studentice Fakulteta informacionih tehnologija Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru Lana Mustafić i Selma Memić, i studenti Haris Gušić i Vedad Traljo kojima je mentor bio profesor Denis Mušić. Super, ali nije to vijest. Nego, zamjenik, SDP, Muhamed Hasanović, finansije i parazitrezor. 

Inače, Lana, Selma, Haris i Vedad smislili su ogledalo koje pomaže oboljelim od demencije. Još jedno ime obilježilo je svjetliju stranu vijesti u junu o obrazovanju; Jelena Vujičić je, bilježe Nezavisne novine, nedavno je postala prvi doktor nauka iz oblasti lingvistike kineskog jezika u istoriji Univerziteta u Istočnom Sarajevu i njena doktorska disertacija ujedno je prva tog tipa u Bosni i Hercegovini.

Slovenija, logično, neće odbaciti priliku za doliv ovakvih mozgova. Uprkos postojanju nedostajućih, nejasnih i neusklađenih informacija u vezi s akreditacijom visokoškolskih institucija i studijskih programa u BiH, izvještavaju Nezavisne, ova zemlja je od 19. juna nastavila sa razmatranjem pojedinačnih zahtjeva za priznavanje diploma visokog obrazovanja iz BiH čime je deblokiran proces vrednovanja i priznavanja visokoškolskih diploma stečenih u BiH. Ne može visoko školstvo biti toliko loše koliko studenti mogu biti dobri. Tim više izaziva mučninu informacija (Klix) da studenti medicine sada ne mogu završiti godinu ako ne plate 7.000 KM iako im je bilo rečeno da ne moraju plaćati školarinu. Rektor odgovornost prebacuje na inspekciju, koja je prelazni oblik između čovjeka i vještačke inteligencije. Tako je inspektorat RS poništio 167 diploma koje je izdala Visokoškolska ustanova 'Prometej' zbog tehničke greške. Kakve? Pa izostavljena je bila jedna riječ: u rubrici vrsta studija trebalo je da piše strukovni. Inače, na istom dokumentu pod stečeno zvanje piše strukovni specijalista inženjer saobraćaj.

UDŽBENICI

Iako je tema udžbenika rezervisana za septembar, i ovaj juni imao je dva bisera.

Republički prosvjetni zavod informiše nas da je predstavljen priručnik za nastavnike osnovnih škola 'Zdravi životni stilovi' za koji je ministrica (ona što je išla u Kazanj da oblikuje budućnost) izrazila očekivanja da će upoznavati našu djecu o važnosti zdravlja kao najvećoj životnoj vrijednosti, počevši od sticanja opštih saznanja o emocijama, samopouzdanju, pa sve do izučavanja vrijednosti porodice kao osnovne ćelije društva

A novinar i aktivista Dalibor Tanić, kako nas obavještava portal Radio Sarajevo, napisao je otvoreno pismo ministrici Naidi Hota-Muminović (mogao je i njenoj federalnoj kolegici, koja također nema problema sa smećem među udžbenicima). U pismu-lekciji Tanić ukazuje na eklatantan primjer stereotipa i bespotrebne mistifikacije na temu vjerskih praznika u udžbeniku Moja okolina za III razred osnovne škole, autorice Zinaide Livnjak, koja je znanje o Romima očito sticala gledajući film 'Dom za vešanje'. 

I za kraj

JUNI U BROJEVIMA

38.762 – broj djece koja su pohađala 4651 predškolsku ustanovu 

120 – broj ustanova u RS-u u kojima je 3616 djece pohađalo obavezni program pred polazak u školu

5328 – broj slobodnih mjesta u Tuzlanskom kantonu u 30 srednjih škola za 4007 osnovaca koji su okončali deveti razred 

17.000 – broj komada ambalažnog otpada (plastičnih flaša?) sakupljenih na takmičenju osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo u sakupljanju otpada, u kojem su prvoplasirane bile Srednja škola primijenjenih umjetnosti i OŠ Hašim Spahić. Sve četiri škole kao nagradu osvojile su koncertnu zabavu u školskom dvorištu za posljednji dan školske godine, dok su ostale škole osvojile bluetooth prijenosni zvučnik. Svim učesnicima dodijeljene su zahvalnice, pobjednicima plakete, a svim školama učesnicama projekta dodijeljen je komplet kontejnera za razvrstavanje otpada (plavi, žuti i zeleni). (Klix)

Najnovije

Online lice škola No. 28

Osnovna škola Velešićki heroji ponudila i formular za prijavu vršnjačkog nasilja

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš