Iz dječije perspektive

Dok se BiH bori s duhovima

Đaci šampioni u Sarajevu, Banjoj Luci, Bosanskom Novom...

Marko Ban

26.12.2022

Molimo vas da nam javite i za druge za koje znate, s tim da govorimo isključivo o takmičenjima u znanju.

Ilustracija: tomertu / Shutterstock.com

Dok se Bosna i Hercegovina bori sa svojim unutrašnjim problemima, ali i za međunarodni ugled, dotle učenice i učenici raznih škola u BiH osvajaju diplome i prestižna priznanja širom svijeta.

U aprilu 2022. Emira Ibrahimović osvojila je zlatnu, a Naida Gavranović, Ilma Čeljo i Imana Alibašić bronzane medalje na Evropskoj matematičkoj olimpijadi. U Udruženju matematičara Kantona Sarajevo istakli su da je Bosna i Hercegovina osvojila 10. mjesto u konkurenciji 31 evropske države. Adisa Bolić i Admir Beširević bili su lideri ekipe. Godinu ranije na Evropskoj matematičkoj olimpijadi osvojili su tri srebrne i jednu bronzanu medalju.

U maju 2022. godine na 39. Balkanskoj matematičkoj olimpijadi osvojili su pet medalja i jednu pohvalu: Boris Stanković iz Druge gimnazije u Sarajevu srebrnu medalju, učenici Druge gimnazije Haris Imamović, Benjamin Mujkić i Mirnes Fehrić, te Marko Dimitrić iz Gimnazije Banja Luka bronzanu, i Marko Vučić, takođe iz Gimnazije Banja Luka, dobio je počasnu pohvalu. Voditelji ekipe bili su prof. dr. Senada Kalabušić, prof. dr. Zenan Šabanac, predstavnici Udruženja matematičara Kantona Sarajevo i profesori sa Odsjeka za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, te profesor matematike u Gimnaziji Banja Luka Bojan Pažin.

 

Slika 1

 

U augustu 2022. godine u indonezijskom gradu Yoguyakarti, na informatičkom takmičenju za srednjoškolce iz cijelog svijeta, alumnista Druge gimnazije Sarajevo i budući student MIT-a Haris Imamović osvojio je bronzanu medalju, drugi put na najvećem svjetskom informatičkom takmičenju za srednjoškolce, i tako postao prvi učenik iz BiH kojem je to uspjelo u posljednjih deset godina. To je četvrta medalja koju je BiH osvojila na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u posljednjih deset godina, a jubilarna, deseta, u istoriji BiH.

U oktobru 2022. godine na Balkanskoj olimpijadi iz informatike đaci iz BiH osvojili su dvije bronzane medalje: Admir Zatega, Faruk Ibrahimović i Benjamin Mujkić iz Druge gimnazije u Sarajevu i Luka Nedimović iz Gimnazije Petar Kočić u Bosanskom Novom.

Molimo vas da nam javite i za druge osvajačice i osvajače medalja i priznanja na međunarodnim takmičenjima za koje znate, s tim da ovog puta govorimo isključivo o takmičenjima u znanju.

 

Pročitajte i drugi dio pregleda uspjeha učenika i učenica iz BiH na međunarodnim takmičenjima.

Najnovije

Obrazovanje očima i srcem jedne mame

Crno je iza roze naočala

Fontoplumo

Obrazovanje očima i srcem jedne mame

Za sada caruje dosada

Fontoplumo

Sudbina nadarene djece zarobljena politikom

Djeca s ničije zemlje

Anisa Mahmutović

Ususret najavljenom štrajku prosvjetnih radnika

Doprinos roditelja kvalitetu obrazovanja

Marko Ban

Obrazovanje očima i srcem jedne mame

Formativno, sumativno, uzaludno ili praćenje, vrednovanje i ocjenjivanje

Fontoplumo