Obrazovna politika

Dok čekamo novog ministra_icu za vruć krompir koji nosi nepovoljan omjer rizika i profita

Inercija i improvizacija

Nenad Veličković

17.11.2022

Ministarstvo opredijeljeno da u saradnji sa Institutom za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja aktivno krene u reformske procese u Kantonu Sarajevo i da jača nastavničku profesiju.

Ilustracija: Školegijum

Iako to nije glavno postizborno pitanje u Sarajevskom kantonu, ima nastavnika, roditelja, građana, (potpisnik je među njima) koji se pitaju kome će dopasti resor obrazovanja. Najbliže tačnom odgovoru je – svejedno.

Tri godine nakon suočavanja sa lošom slikom o kvalitetu ovdašnjeg obrazovanja (prema rezultatima PISA istraživanja) obrazovna vlast još uvijek nema odgovor šta se konkretno može i mora učiniti. Osnivanje nepotrebnog Instituta (za preduniverzitetsko obrazovanje) na ruinama Prosvjetno-pedagoškog zavoda odličan je primjer improvizacija kojima vlast odgovara na krizu u obrazovanju: činovničkim rokadama. Izvjesno vrijeme Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo (nakon ostavki Emira Suljagića i Damira Marjanovića) radilo je bez ministra/ministrice; Federalno, obezglavljeno, radilo je cijeli jedan mandat (nakon odlaska Elvire Dilberović u diplomatiju); očito je inercija dovoljna da sistem održava u funkciji. 

Iz perspektive vladajućih stranaka resor obrazovanja je vruć krompir; omjer rizika i profita je nepovoljan. Otuda su improvizacije naličje inercije. U obrazovanje se daje dobar komad budžeta, a malo se iz njega može izvući. Više je kajmaka za stranku u mini-elektranama, ili u tenderima za respiratore, ili u upravljanju građevinskim zemljištem, nego u oblasti koja je manje-više svima pred očima.

Nabavka besplatnih udžbenika vrijedna četiri miliona maraka, iza koje je stala kantonalna ministrica sarajevske trojke iz Naroda i pravde, može se posmatrati i kao improvizacija na temu podržimo privatni sektor. Cijela akcija smišljena je i izvedena nabrzinu i sasvim u suprotnosti sa reformskim procesima. Presipanje javnog novca u privatne džepove nije imalo nikakvog drugog opravdanja osim populističkog. Ministrica, koja se u jeku podjele besplatnih udžbenika pojavila na izbornim plakatima, branila je problematičnu nabavku odlukom nelegitimnog Federalnog ministarstva starom petnaest godina i nikada revidiranom, uprkos brojnim i više nego dovoljnim stručnim razlozima. Opskurne argumente nastavila je braniti i u septembru, nakon što su neki direktori i nastavnici odbili koristiti njen socijalni bofl. U jednom dopisu obavještava škole da su nastavnici dužni da koriste nabavljene i dostavljene udžbenike prilikom realizacije odgojno-obrazovnog procesa, a ne da zahtijevaju od učenika kupovinu novih udžbenika, a u drugom napominje da je Ministarstvo opredijeljeno da u saradnji sa Institutom za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja aktivno krene u reformske procese u Kantonu Sarajevo i da jača nastavničku profesiju

Ova dva obraćanja zorno ilustruju gorući problem kantonalnog školstva: potkapacitiranost izvršne vlasti u vođenju obrazovne politike. Budući da ministarstvo vode stranački kadrovici (neposlušni izuzeci brzo odustaju ili bivaju smijenjeni), ad hoc donosioci odluka nemaju ni jasnu sliku reforme u koju srljaju, niti znanje koje može odgovoriti na kritike svog bauljanja kroz mandate. Njihova su glavna oruđa upravljanja i komuniciranja prijeteći ton, sakrivanje iza loših propisa i optimistična frazeologija.

Fraze su, pored prijetnji i ulagivanja, sve što možemo očekivati i u narednom mandatu trojke +. U njihovoj tzv. programskoj koaliciji obrazovanje se neće reformisati i praktično je svejedno ko će biti ministrica. Koliko god se predstavljali drugačijim od dodikolike koncepcije obrazovanja, koja je izopštila Bosnu i Hercegovinu iz ovogodišnjeg PISA testiranja, na tome je i sarajevska trojeručica profitirala. Sada opet NE ZNAMO koliko nam je obrazovanje loše, pa ga možemo mirno nastaviti reformisati naslijepo. Tako da ostane isto. 

Najnovije

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 03

Priprema (pozor) za pregled, sad!

Nusret Ahmetović

O Standardima i normativima, argumentima sekretara škola

Zagadi pa vladaj

Nenad Veličković

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 02

Množenje s nulom

Ahmed Omerović, ministar obrazovanja u Vladi Tuzlanskog kantona

Škola je žrtva

Anisa Mahmutović

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 01

Fušnote

Nusret Ahmetović