Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Engleska i Vels zabranjuju konverzijsku terapiju, osim za trans osobe

Merima Dervišić

06.04.2022

Konverzijska ili reparativna ili terapija brige za LGBTIQ+ osobe pokušaj je promjene nečije seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

Foto: JessicaGirvan / Shutterstock.com

Iako je vlada najavila da će u Engleskoj i Velsu stupiti na snagu zakon prema kojem se zabranjuje svaka vrsta reparativne, odnosno konverzijske terapije, saopštenje koje je dala posljednjeg dana marta 2022. godine ne uključuje zabranu ove terapije za trans osobe. Umjesto toga, dato je obećanje da će se ministarstva pozabaviti nelegislativnim načinima da zaustave praksu pokušaja konverzije trans osoba. Prema definiciji britanskog Nacionalnog zdravstvenog sistema (NHS), terapija konverzije je praksa tokom koje se nastoji promijeniti nečija seksualna orijentacija ili identitet. I sam NHS je upozorio da su ove prakse nemoralne i često jako štetne.

Prema NHS-u, konverzijska ili reparativna ili terapija brige za LGBTIQ+ osobe pokušaj je promjene nečije seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

Mnogi smatraju da je zakon o zabrani konverzijske terapije za trans osobe prevelik korak za vladu, te da se prvo mora razgovarati o tome na koji način pristupiti pitanjima rodnog identiteta maloljetnih osoba. 

Doktori, psiholozi i roditelji trebaju sa djecom istražiti ono što im se događa, jer ukoliko uvedemo ovaj zakon, sve njih izlažemo mogućnosti da im se sudi pod izgovorom da koriste terapiju konverzije, izjavila je Nikki da Costa, bivša pravna savjetnica u britanskoj vladi. 

Drugi kritičari zakona smatraju da vlada na ovaj način želi izbjeći probleme koje bi zakon mogao donijeti jer bi direktno utjecao na rad nastavnika i psihologinja, ali i samih porodica koje nastoje sa djecom pronaći odgovore o njihovom rodnom identitetu.

Velška je vlada, ipak, odlučila stvari uzeti u svoje ruke i najavila je da će angažirati pravni tim kako bi se konverzijska terapija za trans osobe zabranila u Velsu. Podsjećamo da je anketa koju su vlasti provele 2017. godine i u kojoj je učestvovalo više od 108 hiljada osoba pokazala kako su trans osobe duplo češće podvrgnute konverzijskoj terapiji nego gej ili biseksualne osobe.

Izvor: BBC: Conversion therapy: Ban to go ahead but not cover trans people

Najnovije

Online lice škola No. 28

Osnovna škola Velešićki heroji ponudila i formular za prijavu vršnjačkog nasilja

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš