Obrazovna politika

Kad ministar proda službeni automobil za smještaj studenata

Pomoć ili populizam

Nenad Veličković, Rubina Čengić

21.03.2022

Rebalansom je iznos za sufinansiranje školarina povećan za 190.000 KM, a grant za studentske organizacije za 51.000 KM. Iznos za sufinansiranje smještaja u domovima smanjen je za 30.000 KM.

Foto: Oslobođenje

Uobičajena je praksa da se službeni automobili prodaju na licitacijama. Tako je i, po oglasu objavljenom u dnevnim novinama ЕuroBlic i na internet-stranici Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, crni Audi A6 – iz 2012. godine, registrovan u martu 2020, prešao 132.015 kilometara – prodat za 26.116 КМ. Oglas je objavljen 5. februara 2021. godine na osnovu rješenja od 29. 12. 2020, a početna cijena bila je 28.127,59 KM.

Sama prodaja ne bi imala nikakve veze s obrazovanjem da nepuni mjesec kasnije ministar Srđan Rajčević nije, u razgovoru sa studentima, prihod od prodaje namijenio za finansiranje smještaja u studentskim domovima onih iz osjetljivih kategorija. Nakon godinu dana ministar bi mogao (i trebao) znati kako je tih 26 hiljada ispunilo svoju namjenu i koliko je studenata smješteno na račun rashodovane limuzine. 

Ministar Rajčević javio nam se na telefon, ali nas je za odgovor uputio na svoj kabinet.

Iz odgovora koje nam je u prepisci dala Sandra Desnica, stručna savjetnica u kabinetu, saznali smo da je taj prihod otišao na jedinstveni račun, a Ministarstvo je prilikom definisanja budžeta dobilo sredstva u koja je bio uključen i taj prihod. Drugim riječima, ostajemo bez odgovora. 

Prema dostupnim podacima sa internet-stranice Narodne skupštine Republike Srpske, u 2021. godini, nakon rebalansa budžeta RS-a, Ministarstvo je raspolagalo sa 14.639.600 KM, od čega su za sufinansiranje smještaja studenata bila predviđena 4,2 miliona KM, za stipendije dva miliona KM, 2,19 miliona KM za sufinansiranje školarina i 4.150.500 KM za studentske domove. (Ovim budžetom predviđena je i 241.000 KM za studentske organizacije, 1.500 KM za stručno usavršavanje zaposlenih, 16.000 KM za putovanja i smještaj, 210.000 za rad van radnog odnosa, 600.000 KM za JU Andrićev institut u Višegradu, 250.000 KM za sufinansiranje genetičkih resursa...) Univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, Visoka medicinska škola u Prijedoru i Visoka škola za turizam u Trebinju imaju svoje budžete. (Uz to je Fond Dr Milan Jelić raspolagao sa 770.000 KM za stipendije.)

Rebalansom je iznos za sufinansiranje školarina povećan za 190.000 KM, a grant za studentske organizacije za 51.000 KM. Iznos za sufinansiranje smještaja u domovima smanjen je za 30.000 KM. Pritom je u 2021. godini grupa studenti iz osjetljivih kategorija proširena i obuhvata studente djecu palih boraca i djecu ratnih vojnih invalida od prve do šeste kategorije; studente bez jednog ili oba roditelja; studente iz porodica sa dva ili više studenata; studente sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama Republike utvrđenim Odlukom Vlade Republike Srpske o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj; studente iz porodica sa četvoro i više dece; studente koji su do punoljetstva bili smješteni u domove za nezbrinutu djecu ili u hraniteljske i srodične porodice, te studente sa invaliditetom koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, a u cilju izjednačavanja mogućnosti za visoko obrazovanje.

Predsjednik Parlamenta studenata Banjaluka Radovan Jalić sjeća se da je prilikom susreta u januaru 2021. godine ministar predložio da proda jedan službeni automobil, a da je ideja da se novcem od prodaje sufinansira smještaj studentima koji su najugroženiji bila nekako zajednička i da je dobrodošla jer je povećan broj upisanih studenata. 

Iako je i ministar Rajčević u jednom od ranijih medijskih istupa imao sličnu izjavu o rastu broja upisanih studenata, dostupni podaci Republičkog zavoda za statistiku u RS-u pokazuju da je školske 2020/21. godine upisano oko 1.200 studenata manje nego godinu ranije, pa očito zajednička ideja nije baš nikla iz poznavanja prilika i potreba, nego je, prije bi se reklo, nastala kao populistička improvizacija. Koji student ne bi glasao za stranku čiji se ministar odriče privilegija za račun ugroženih kategorija i pritom uvažava mišljenje studentske populacije koju vjerovatno predstavlja član iste stranke?

Najnovije

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 03

Priprema (pozor) za pregled, sad!

Nusret Ahmetović

O Standardima i normativima, argumentima sekretara škola

Zagadi pa vladaj

Nenad Veličković

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 02

Množenje s nulom

Ahmed Omerović, ministar obrazovanja u Vladi Tuzlanskog kantona

Škola je žrtva

Anisa Mahmutović

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 01

Fušnote

Nusret Ahmetović