Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

I u Belgiji štrajkuju prosvjetari

Merima Dervišić

14.02.2022

Žale se na prevelik broj učenika i učenica u svakom razredu, loše stanje školskih zgrada, učionica i inventara, ali i generalnu nestašicu materijala...

Foto: screenshot / Euronews

Hiljade nastavnica i nastavnika koji u Belgiji rade u okviru francuskog plana i programa su – krajem januara 2022, nakon dvije godine, nekoliko prekida u nastavnom procesu i niza nametnutih mjera i promjena kako bi se zaustavilo širenje pandemije COVID-19 – izašli na ulice Brisela kako bi poručili da se ne slažu sa trenutnim uslovima rada i finansijskim mjerama štednje u kontekstu ovih škola. Nastavnice se posebno žale na prevelik broj učenika i učenica u svakom razredu, loše stanje školskih zgrada, učionica i inventara, ali i generalnu nestašicu materijala, koja je bila prisutna i prije pandemije, a sada je dosegnula zabrinjavajući nivo.

Mi smo jednostavno iscrpljene. Dajemo sve od sebe za naše đake, kompjuterizirale smo cijeli nastavni proces, a na nama je i logistika, odgovaramo na pitanja, bilježimo odsustva, pratimo broj bolesnih... Sve je na nama, kaže jedna nastavnica. Druga dodaje kako su razredi preveliki i kako je broj đaka sa posebnim edukativnim potrebama sve veći. Mole vlasti da smanje broj đaka po razredu kako bi se svima moglo posvetiti dovoljno vremena i pažnje.

Treba istaknuti i da su svi obrazovni sindikati stali na stranu nastavnica koje protestuju. Jedan od prvih zahtjeva jeste da im se olakša administrativni dio posla koji ima veze sa odsustvima i propuštanjem nastave, kao i jako čestim promjenama protokola i pravila u školama zbog pandemije. Sumnjaju da vlasti žele uštedjeti sredstva tako što će nastavnom osoblju prepustiti brigu o školskim protokolima tokom pandemije.

Ovo je najbolji posao na svijetu. Mi zaista volimo ovo što radimo, ali istina je da nemamo potrebne alate i ne možemo uživati u njemu, dodali su nastavnici na protestu.

Valonski ministar obrazovanja Pierre-Yves Jeholet kazao je da će se školama dati na raspolaganje sredstva koja su usmjerena na bolje funkcioniranje tokom pandemije, ali je napomenuo da ta sredstva nisu neograničena.

Izvor: Euronews: 'We are just tired': Belgian teachers protest working conditions and financial cuts

Najnovije

Online lice škola No. 28

Osnovna škola Velešićki heroji ponudila i formular za prijavu vršnjačkog nasilja

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš