Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Lijek protiv pandemijskog stresa – manje časova

Merima Dervišić

05.01.2022

Ne gubimo samo devet sati, gubimo tri dana, rekla je jedna majka koja je nezadovoljna jer mora tražiti nekoga ko će brinuti o njenom djetetu kad nastava bude skraćena.

Ilustracija: Ivana P. Nikolic / Shutterstock.com

Osnovna škola Suffolk u mjestu Hampton Roads u Virginiji odlučila je nastavu skratiti svake druge srijede kako bi nastavnicima i nastavnicama olakšala pritisak i poklonila malo vremena za planiranje časova, ali i relaksaciju. U državi Maryland najmanje šest distrikta promijenilo je školski kalendar kako bi obezbijedilo više školskih dana sa manje časova. Rick Briggs, član akademskog odbora Wicomico okruga u ovoj državi, kazao je da je cilj prepoloviti nastavni teret tokom sedam školskih dana jer su stres i anksioznost koje školsko osoblje sada proživljava nezapamćeni, a u nekim distriktima za dan ili dva produžile su se i praznične pauze.

Jedna članica studentskog odbora kazala je da je i za đake potrebna pauza i da će smanjen broj časova i njima biti od koristi: Toliko pričamo o mentalnom zdravlju, a zaboravljamo da, kada đacima damo vremena da se odmore i napune baterije, na nastavu će se vratiti jači i motiviraniji

Brenda Wolff, predsjednica školskog odbora okruga Montgomery, smatra da se roditelji ne trebaju brinuti o gubitku časova. Devet sati nastave neće na značajniji način utjecati na obrazovanje ove godine, rekla je.

Roditelji ipak nisu sasvim zadovoljni ovim planovima. Smatraju da je nastava licem u lice nešto što je djeci najpotrebnije u ovim vremenima. Iako priznaju da nastavnice previše rade i da im treba pružiti bolju podršku, misle da rješenje treba tražiti u zapošljavanju zamjenskih nastavnica ili povećanju nastavničke plaće. 

Bilo bi dobro da se organizirala javna rasprava o tome kako riješiti ovaj problem jer nam se ne čini da je skraćivanje časova dobra ideja, kazala je majka jednog đaka. 

Najavljivali su kako će se nastava nadoknađivati, a prvo što su uradili jeste da su skratili časove, dodala je druga. 

Iako smatram da su nastavnici preopterećeni, mislim da poludnevna nastava neće ništa riješiti. Štaviše, ne gubimo samo devet sati, gubimo tri dana, dodala je jedna majka koja je nezadovoljna jer mora tražiti nekoga da brine o njenom djetetu kad nastava bude skraćena.

Školske vlasti u Montgomeriju obećale su da će potražiti opcije za čuvanje mlađe djece kad nastava bude skraćena. Odluku pravdaju činjenicom da pola pozicija zamjenskog osoblja najčešće bude nepopunjeno, što znači da nastavnice, umjesto da planiraju časove, moraju mijenjati druge nastavnice. U isto vrijeme, đacima je nastavnička pomoć potrebnija nego ikada, a škole se suočavaju s teškim odlukama i dizajniranjem pravilnika o maskama, određivanjem izolacije, testiranja ili vakcinacije.

Izvor: Schools add half-days to beat teacher, staff fatigue - The Washington Post

Najnovije

Online lice škola No. 28

Osnovna škola Velešićki heroji ponudila i formular za prijavu vršnjačkog nasilja

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš