Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Škole u Teksasu odbijaju vladi dostaviti popis knjiga

Merima Dervišić

16.11.2021

Do sada su se na listi nepoželjnih naslova našli radovi koji se bave rasom, rodom i LGBTQ+ temama, ali i seksualno prenosivim bolestima i seksualnim ponašanjem.

Ilustracija: Ikaika / Pixabay

Republikanske vlade širom SAD-a vrše pritisak na škole da iz učionica i biblioteka uklone knjige i naslove na koje su se roditelji, đaci i oni koji plaćaju porez u ovoj državi žalili. Mnoge škole u saveznoj državi Teksas još uvijek odolijevaju pritiscima i odbijaju dostaviti popis naslova koje imaju u učionicama i bibliotekama. Primjer su Austin i Dallas, ali i Huston, koji je jednako veliki i odbio se izjasniti po tom pitanju.

Od školskih vlasti zapravo se traži da dostave spisak knjiga koje bi u đacima mogle potaknuti osjećaje nelagode, krivnje, tjeskobe ili bilo koje vrste psihičke boli zbog vlastite rase ili roda. Isto tako, traže se knjige koje đacima sugeriraju da ih njihova rasa ili rod inherentno čini rasistima, seksistima ili tlačiteljima.

Jasan primjer ove politike desio se u novembru 2021. u saveznoj državi Virginija, gdje je republikanski predstavnik, nakon što je preuzeo mandat, najavio da će se pozabaviti opasnostima podučavanja Kritičke rasne teorije (CRT) u državnim školama. Zanimljivo je da u Virginiji CRT nikada nije bio dijelom plana i programa državnih škola. Da podsjetimo, ova teorija predstavlja akademsku disciplinu koja se bavi izučavanjem načina na koje rasizam operira u američkom pravnom sistemu i općenito u društvu. 

Do sada su se na listi nepoželjnih naslova našli radovi koji se bave rasom, rodom i LGBTQ+ temama. Matt Krause, predsjedavajući komiteta za generalne istrage u državi Teksas, od škola je tražio i popis knjiga koje se bave temama seksualno prenosivih bolesti ili koje sadrže eksplicitne i detaljne ilustracije seksualnog ponašanja. Guverner Teksasa Greg Abbott tražio je od državne obrazovne agencije da istraži kriminalne aktivnosti povezane s dostupnošću pornografije u učionicama.

Iz demokratske stranke poručuju školama da nemaju pravnu obavezu odgovoriti na poziv za dostavljanje naslova. 

Nakon što smo potražili pravno savjetovanje, odlučili smo da se nećemo odazvati pozivu za dostavljanje naslova, kazao je glasnogovornik školskog distrikta Austin Jason Stanford i naglasio da se svi naslovi koji se nalaze u bibliotekama mogu pronaći u katalozima na internet-stranici.

Izvor: The Guardian: Texas schools resist Republican request for records on classroom books

Najnovije

Online lice škola No. 28

Osnovna škola Velešićki heroji ponudila i formular za prijavu vršnjačkog nasilja

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš