Nova čitanja

Izvještaj žirija

Rezultati konkursa za Nagradu Šukrija Pandžo 2021.

Školegijum redakcija

01.09.2021

Pročitajte pobjedničke tekstove na šestom izdanju Nagrade Šukrija Pandžo.

Kao i svake godine, na dan rođenja bh. književnika Šukrije Pandže, Školegijum je i 2021. raspisao konkurs za nagradu koja nosi njegovo ime. Tema je bila školske biblioteke, a motivirajuća pitanja: Šta je njihova uloga danas? Mogu li i pod kojim uslovima biti više nego depoi knjiga? Doprinose li razvoju čitanja ili nečitanja? Zavisi li njihova sudbina od ljudi ili od novca? Je li sa obaveznim lektirama sve u najboljem redu?...

Na konkurs je stiglo 79 radova, koje su članice žirija Marijana Petronić, Minela Đelmo i Nenad Veličković s pažnjom pročitale. Zajednički je njihov utisak da pristigli tekstovi sugerišu kako školske biblioteke zaslužuju više pažnje i brige nego što trenutno dobijaju, kako javnosti tako i donosilaca odluka. Autorice i autori ponudili su realnu sliku stanja u ovom segmentu javnog obrazovanja, podijelivši emotivno, slikovito ili maštovito s čitaocima vlastito nemirenje s takvim stanjem.

Nemajući pred sobom lak izbor između barem dvadesetak inspirativnih radova, žiri je donio odluku da jednakim iznosom, po 500 KM, nagradi Aminu Abdulahović za tekst Uporan kao Sizif, lukav kao Odisej i lud kao Don Kihot, ko je to? Odgovor je u školskoj biblioteci, Viktoriju Ibrahimagić-Perković za tekst Praktičar iz biblioteke i Borku Jović za tekst Priča bibliotekara.

Redakcija Školegijuma zahvaljuje se svim učesnicima i učesnicima, kao i porodici književnika Šukrije Pandže.

Najnovije

Izvještaj žirija nakon konkursa Šta je tebi AI

Ni žiriju nije bilo lako

Školegijum redakcija

Objavljujemo pobjednike konkursa Šta je tebi AI?

Školegijum redakcija

Razglednice iz Jajca

Nikad kasno za učenje i zabavu

Josipa Kulenović

Razglednice iz Tešnja, Doboja, Maglaja 3

Od čilanja do ćutanja

Mirela Buljubašić

Poznata imena autora/ica pet najboljih radova

23. februara tri prvoplasirana

Školegijum redakcija