Nova čitanja

Učenje može biti zabavno

Filmska lektira za fiziku

Amna Dervišagić

23.07.2021

Junaci iz filmova i knjiga časove svih predmeta mogu pretvoriti u autentično i zanimljivo učenje

Foto: Primer / Shane Carruth / StudioCanal

Učenicama i učenicima drugog razreda za raspust sam zadala lektiru – filmove povezane s fizikom. Zamisao je da u njima pronađu naučne koncepte i analiziraju taj sadržaj sa stanovišta fizike, ali i biologije, hemije, geografije i matematike. Moj cilj je da kombinuju dva među njima najpopularnija medija – filmove i internet – i tako potaknu zanimanje za nauku.

Prvi na listi je naučnofantastični film Primer, u kojem se dvoje naučnika suočava s paradoksima putovanja kroz vrijeme. Čovjek koji je napisao scenario, režirao, montirao, komponovao muziku, igrao glavnu ulogu i producirao je matematičar Shane Carruth. On je prije filma radio kao programer i ovo svoje remek-djelo realizovao je sa svega sedam hiljada dolara!

U filmu gledamo inženjere koji, uz redovni posao, u svojim garažama uveče i vikendom rade i pokušavaju inovirati mašinu koja će smanjiti težinu predmeta, ali se iznenada dogodi neželjeni efekat – putovanje kroz vrijeme!

Ovdje bi đaci trebali prepoznati Meissnerov efekat.

 

Školska nastava nudi mnogo mogućnosti... Pročitajte također tekst Dženete Ajanić: Matematička lektira

 

Drugi po redu je film October Sky, istinita priča o Homeru Hickamu, penzionisanom NASA-inom inženjeru i autoru. Radnja se odvija 1957. godine u Coalwoodu (Virginia). Oduševljen sovjetskim Sputnikom, 14-godišnji Homer zaljubi se u ideju svemirskih putovanja, ali njegov otac, šef lokalnog rudnika uglja, očekuje da će Homer krenuti njegovim stopama, jer svi koji žive u tom gradu obično uspijevaju ili u fudbalu ili u rudarstvu. Homer počinje izrađivati ​​makete raketa iz hobija, čak i protiv očeve volje. Nažalost, u početku dosta neuspješno, ali ga nastavnica nauke podrži i ohrabri, kao i njegove prijatelje, i motiviše ih da se prijave na sajam nauke...

U ovom filmu pokazane su osnove naučne metode, a pozitivno utiče i na samopouzdanje tinejdžera u borbi za san. Sadrži elemente biologije i historije – naziv takmičarske rakete je Auk – ptica koja ne može letjeti, a izumrla je sredinom devetnaestog vijeka.

Filmove i knjige nastavnice mogu koristiti kao efikasne alate – junaci iz filmova i knjiga časove svih predmeta mogu pretvoriti u autentično i zanimljivo učenje. Istovremeno, imaju edukativno-zabavni karakter, prepuni su naučnih ili naučno-fantastičnih detalja, naučnog dijaloga, futurističkog osvjetljenja, te drugih specijalnih efekata koji izazivaju duboka osjećanja, približavajući nam koncepte fizike i drugih nauka na razumljiv način. Wernher von Braun pametno je primijetio da je samo obrazovanje koje ostavimo djeci, a ne zemaljsko imanje, krajnje naslijeđe i jedino što se ne može oduzeti.

Evo kako je to izgledalo na mom času fizike.

Najnovije

Izvještaj žirija nakon konkursa Šta je tebi AI

Ni žiriju nije bilo lako

Školegijum redakcija

Objavljujemo pobjednike konkursa Šta je tebi AI?

Školegijum redakcija

Razglednice iz Jajca

Nikad kasno za učenje i zabavu

Josipa Kulenović

Razglednice iz Tešnja, Doboja, Maglaja 3

Od čilanja do ćutanja

Mirela Buljubašić

Poznata imena autora/ica pet najboljih radova

23. februara tri prvoplasirana

Školegijum redakcija