Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Univerzitet u Manchesteru nastavit će sa online predavanjima

Merima Dervišić

13.07.2021

Jasno nam je da treba postojati i online opcija, ali većina studenata i studentica u stanju je i želi se vratiti na nastavu sljedeće akademske godine.

Ilustracija: Rido / Shutterstock.com

Vijest da će Univerzitet u Manchesteru od septembra 2021. nastaviti sa online predavanjima izazvala je negodovanje studenata i studentica, ponajviše jer će se, uprkos nemogućnosti prisustvovanja nastavi, naplaćivati ista godišnja školarina. Peticiju protiv odluke Univerziteta, prema kojoj studenti mogu prisustvovati samo seminarima, potpisalo je više od tri hiljade studenata i studentica. Ipak, Univerzitet je najavio kako će se predavanja interaktivne prirode i dalje organizirati u kampusu.

Nezadovoljne smo jer nas niko nije pitao šta mislimo o ovom modelu, a posebno nam je teško prihvatiti odluku da će one od nas koje studiraju društvene nauke imati jako malo kontakta sa predavačicama i drugim studenticama tokom godine. Jasno nam je da treba postojati i online opcija u slučaju kad su na snazi mjere zaštite, ali većina studenata i studentica u stanju je i želi se vratiti na nastavu sljedeće akademske godine, kazala je Emily Bennet, studentica koja je pokrenula peticiju.

Sa Univerziteta su poručili kako u budućnosti namjeravaju sve više implementirati princip kombiniranog učenja, te kako apsolutno neće biti popusta na školarinu, jer će se za stvaranje novih materijala morati izdvojiti dosta sredstava. Sesije koje će se i dalje organizirati u kampusu bit će one koje zahtijevaju rad u laboratorijima, seminari ili posebna predavanja gdje je predviđena interakcija sa studentima.

Nama se ne čini da pokušavaju znanje učiniti pristupačnijim, nego da jednostavno žele zaraditi na nama, kazao je Ben McGowan, brucoš na odsjeku za politiku i sociologiju.

I prošle godine studenti ovog univerziteta protestirali su rušenjem ograde koju je uprava postavila ispred studentskih domova. Tada su se žalili na lošu organizaciju nastave tokom pandemije, a uslijedili su i protesti zbog visokih kirija i izglasano je nepovjerenje prorektorici Nancy Rothwell.

Izvor: The Guardian: Manchester University sparks backlash with plan to keep lectures online

Najnovije

Online lice škola No. 28

Osnovna škola Velešićki heroji ponudila i formular za prijavu vršnjačkog nasilja

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš