Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Sedmica zabranjenih knjiga

Merima Dervišić

12.06.2021

Ilustracija: Gülfer ERGİN / Unsplash

Državni univerzitet Marshall u Zapadnoj Virdžiniji prošle godine organizirao je Sedmicu zabranjenih knjiga, za koju je sastavio listu od deset najčešće zabranjivanih, odnosno knjiga za koje je prikupljeno najviše žalbi u školskim i gradskim bibliotekama u toj godini. Ovim projektom željeli su naglasiti kako mora postojati pravo na odabir, ali i na mišljenje studenata, ma koliko ono bilo nepopularno ili neobično, te da to mišljenje treba biti dostupno onima koji žele čitati. Za ovaj događaj računaju na podršku američkog Udruženja knjižara, Udruženja za slobodu govora, Asocijacije biblioteka, ali i Udruženja izdavača.

Zanimljivo je da je na listi od deset knjiga najveći broj naslova namijenjen mlađoj djeci i da ima veze sa LGBTQIA+ temama. Tako je naslov George autora Alexa Ginoa prijavljen, zabranjen i sklonjen s polica u nekim školama jer donosi priču o transrodnom djetetu, a neki čitatelji vide problem u seksualnim referencama u knjizi, odnosno idejama koje se ne podudaraju s vrijednostima religije i tradicionalne strukture porodice. Dodaju i da djeci u ruke ne treba stavljati knjige koje potiču diskusiju.

Tokom 2019. godine školski distrikt Tigard-Tualatin u Oregonu razmatrao je opciju da traži pismenu dozvolu roditelja ako djeca žele posuditi ovu knjigu. Nakon glasanja, roditelji nisu pristali da se uvede ovaj sistem. Prethodne godine četiri osnovne škole odbile su učestvovati na literarnom takmičenju Oregon Battle of the Books, a jedna od njih je svojim đacima zabranila učešće na bilo kojem državnom takmičenju na čijoj listi je bio ovaj naslov. Ipak, organizatorice takmičenja, ali i Asocijacija školskih biblioteka u Oregonu, odbile su skinuti je s liste za 2018/19. godinu.

Priča o desetogodišnjoj djevojčici, koju ostali vide kao dječaka po imenu George, prijavljivana je kao neprikladna i 2017. godine pod izgovorom da se u osnovnoj školi ne treba razgovarati o seksualnosti. Naredne godine, nakon što je kupljena za 47 osnovnih škola, sklonjena je sa spiska biblioteka školskog distrikta Wichita, ali je bibliotekama dozvoljeno da je same nabave koristeći druge fondove. Osoba zadužena za komunikaciju s medijima tom je prilikom rekla da knjiga nije primjerena za đake 4. razreda jer govori o transrodnom djetetu i sadrži jezik i reference koje nisu za osnovce.

Slično se dešava i s drugim naslovima, kao što je And Tango Makes Three Petera Parnella i Justina Richardsona, za koji se u žalbama navodi kako je homoseksualna priča uljepšana slatkim pingvinima ili Prince & Knight Daniela Haacka, koji jedna osoba karakterizira kao namjerni pokušaj indoktrinacije mlađe djece, s ciljem da kreira konfuziju, izazove znatiželju i rodnu anksioznost, kao i da se suprotstavi vjerskim vrijednostima.

Na listi se nalazi i Sluškinjina priča autorice Margaret Atwood, koja je prijavljena zbog vulgarnosti i seksualnih aluzija, skinuta s lista obaveznih knjiga, ali i zadržana kao lektira u mnogim srednjim školama gdje je prijavljena. Ipak, najzanimljivije je vidjeti kako je i saga Harry Potter autorice J. K. Rowling također zabranjivana od 2001. godine, a kao razlog se navodi njen fokus na čarobnjaštvo i magiju.

Knjige o Harryju Potteru promoviraju makijavelistički pristup postizanju ciljeva. Magiju predstavljaju kao dobru ili lošu, što na inteligentan način obmanjuje našu djecu. Kletve i čarolije koje se koriste u ovoj knjizi osobu koja ih izgovara mogu dovesti u situaciju da prizove zlo, kazao je pastor katoličke škole St. Edward u Nashvilleu, na čiji je zahtjev ona uklonjena iz školske biblioteke.

U nastavku pročitajte i naslove koji su prijavljivani kao neprikladni u Hrvatskoj.

Izvor: Marshall: Banned Books Home

Najnovije

Online lice škola No. 28

Osnovna škola Velešićki heroji ponudila i formular za prijavu vršnjačkog nasilja

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš