Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Nastavnici i nastavnice ne znaju kako se nositi sa seksualnim nasiljem u učionicama

Merima Dervišić

01.06.2021

Everyone's Invited, stranica za anonimnu prijavu nasilja, zabilježila je posljednjih mjeseci preko 16 hiljada novih prijava, među kojima su žrtve čak i djeca od devet godina.

Ilustracija: ChameleonsEye / Shutterstock.com

Više od 1.500 britanskih nastavnika i nastavnica učestvovalo je u anketi koju je organizirao Radio BBC 4 i nastavnički sindikat NASUWT. Polovina njih kazala je da ne postoji odgovarajuća procedura koju škole trebaju pratiti kada se u školi dogodi seksualno nasilje. Čak trećina navodi da je svjedočila nekoj vrsti vršnjačkog seksualnog nasilja u učionici, a jedno od desetero kaže da se u njihovoj školi ono događa svake sedmice. Veliki broj ispitanika i ispitanica uopće ne zna na koji način predavati određene teme iz predmeta koji se bavi seksualnim zdravljem i vezama.

Razgovor o seksualnom nasilju u školama prisutniji u posljednjih nekoliko mjeseci jer je Everyone's Invited, stranica za anonimnu prijavu nasilja, zabilježila preko 16 hiljada novih prijava, među kojima su žrtve čak i djeca od devet godina. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je zbog toga početkom aprila otvorila telefonsku liniju pomoći za mlade koji žele prijaviti nasilje. Na njoj je do sada zabilježeno preko 250 poziva, od kojih je 65 slučajeva prijavljeno policiji i socijalnoj službi.

U Engleskoj je novi program o seksualnom obrazovanju i vezama uveden u septembru prošle godine.

Iako je ovaj novi predmet donio pozitivne promjene, kao što je priča o prisilnoj kontroli, pristanku na seksualni odnos, zdravim vezama, online sigurnosti i pornografiji, nastavnici i nastavnice nemaju potrebnu podršku i smjernice o tome kako na koristan način predavati ovo gradivo, kaže Andrew Fellows, jedan od direktora nevladine organizacije NSPCC.

Nije nam ponuđena nikakva edukacija. Imamo osjećaj da smo prepuštene same sebi... Sve dok nastavnicima i nastavnicama ne bude jasno na koji način trebaju predavati ovo gradivo, ne možemo očekivati nikakav efekat, kazala je Flora Cooper, direktorica osnovne škole Crowmarsh u Oxfordshireu.

Ured za standarde u obrazovanju, dječije usluge i vještine dobio je zadatak da provjeri politiku zaštite i procedure u slučaju seksualnog nasilja u državnim i privatnim školama u ovoj zemlji nakon što su hiljade mladih, uglavnom žena, kontaktirale stranicu Everyone's Invited.

Ovom provjerom želimo utvrditi je li školama zaista potrebna podrška u predavanju ovog gradiva i trebamo li zaposliti druge organizacije kako bi im pomogle u nastavnom procesu, rekla je ministrica za djecu Vicky Ford, uz komentar da je situacija zabrinjavajuća.

Izvor: BBC: Teachers 'struggle to deal with classroom sexual abuse'

Najnovije

Online lice škola No. 28

Osnovna škola Velešićki heroji ponudila i formular za prijavu vršnjačkog nasilja

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš