Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Francuska omladina i pandemija

Merima Dervišić

08.03.2021

Nezaposlenost među mladima je 2,5 puta veća od opće nezaposlenosti, a ogroman broj njih oslanja na humanitarnu pomoć – nekoliko puta sedmično vide se dugi redovi za hranu.

Foto: Reuters

Francuska je jedna od zemalja u kojima je lockdown trenutno najoštriji: ugostiteljski objekti i turističke destinacije zatvorene su već nekoliko mjeseci, a policijski sat počinje u 18 sati. Za studente i studentice, ali i ostale mlade ljude, ovaj režim posebno je težak jer znači gubitak radnih mjesta i primanja od kojih su dosad živjeli. Čak četvrtina mladih nije u stanju da pronađe posao, a nezaposlenost među ovom populacijom je 2,5 puta veća od opće stope nezaposlenosti, koja je inače jedna od najgorih u Evropskoj uniji.

Zbog toga se ogroman broj mladih oslanja na humanitarnu pomoć, a u glavnom gradu nekoliko puta sedmično vide se dugi redovi za hranu. Nakon protesta koje su u januaru organizirala studentska udruženja ukazujući na finansijske, ali i probleme mentalnog zdravlja, francuski predsjednik obećao je da će univerzitetske kantine svim studentima služiti dva obroka dnevno po cijeni od jednog eura, ali i da će vlada u vidu vaučera plaćati usluge psihološkog savjetovanja za mlade.

Nije lako imati dvadeset godina u vrijeme pandemije, kazao je Macron.

Podaci u Francuskoj govore o porastu depresije među mladima od 18 do 24 godine – u aprilu prošle godine taj broj bio je 16,5% veći nego inače, dok je u novembru porastao za 31,5%.

I u drugim zemljama Evrope primjećuje se kako pandemija negativno utječe na živote djece i mladih. U Belgiji se organiziraju akcije pomoći u vidu novca za hranu, kirije, prijevoza, psihološkog savjetovanja. Medicinski centar univerziteta Hamburg-Eppendorf objavio je kako u Njemačkoj jedno od troje djece boluje od anksioznosti, depresije ili ispoljava neku drugu vrstu psihosomatskih simptoma, kao što su glavobolja ili stomakobolja.

Izvor: AP News: As the virus crisis drags on, hard-hit French youth struggle

Najnovije

Online lice škola No. 28

Osnovna škola Velešićki heroji ponudila i formular za prijavu vršnjačkog nasilja

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš