Obrazovna politika

Državni ispit u Bosni i Hercegovini

U Brčko po prolaznu ocjenu?

Adnan Pečković

30.01.2021

Mi prihvatamo svako uvjerenje o položenom ispitu, čak i ono koje nije trajno važeće, kaže direktor Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine Neven Akšamija.

Ilustracija: Dmitrijs Kaminskis / Shutterstock.com

Pojedinci iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine koji žele da konkurišu na pozicije u državnoj službi, državni ili stručni upravni ispit, što je praktično ispit poznavanja zakonodavstva u BiH i njegove primjene, nerijetko polažu u Brčkom!

Položio sam u Brčkom, tamo svi polože. U Sarajevu te mogu i vratiti, ne isplati se, priča jedan od polagača.

Taj trend smo imali ranije – ljudi su polagali u RS-u, iako to baš i nije imalo smisla jer ispit nije ništa lakši nego u Sarajevu, ali se kasnije pokazalo da je polaganje u RS-u bilo jeftinije za 100 KM, pa je Ministarstvo pravde u Vijeću ministara BiH spustilo cijenu, odnosno ujednačilo je sa cijenom u Republici Srpskoj. Mi prihvatamo svako uvjerenje o položenom ispitu, čak i ono koje nije trajno važeće. U svakom slučaju, da bi ispit bio trajno priznat, ako kandidat bude primljen na posao mora ponovo polagati i platiti taksu od 50 KM, a sve dalje je u rukama Ministarstva pravde u BiH. Priznavanje stručnih ispita uvedeno je da bi se utvrdilo da li je plan i program ispoštovan, pojašnjava direktor Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine Neven Akšamija. Naglašava da se u svakom slučaju kandidat mora pojaviti pred komisijom, napisati test i odgovoriti na pitanja, i da je pomalo nejasno zašto bi neko putovao s kraja na kraj zemlje zbog tog ispita.

U kuloarima je moguće čuti da u Brčkom niko stvarno ne polaže, nego da je ispit moguće kupiti.

Mi ne vodimo evidenciju o tome odakle su osobe koje kod nas polažu ispit za rad u organima uprave. Naravno, znamo odakle je ko iz prijavnih formulara, ali to nije nešto što nam je važno. Činjenica jeste da je veliki broj ispitanika koji u Brčkom pristupaju ispitu nastanjen van Brčko distrikta, ali svi imaju pravo da u Brčkom polažu ovaj ispit, pojašnjava zaposlenik Pododjela za ljudske resurse u Vladi Brčko distrikta. Naglašava da ispiti iz Federacije ili Republike Srpske važe u cijeloj Bosni i Hercegovini, kao i oni iz Distrikta.

Da li je naša komisija blaža kod ispitivanja? Ne vjerujem, cijeni ovaj zaposlenik.

Prema dostupnim informacijama, trojica članova Odbora za zapošljavanje, Ilija Goričkić, Vedad Pazarčević i Mićo Simikić, tužena su za trgovanje ispitima i u junu 2020. prvostepenom presudom oslobođena su jer Sud nije dokazao da su optuženi počinili krivična dijela kako se navodi u optužnici. U julu 2020. godine Tužilaštvo je izjavilo žalbu Apelacionom sudu Brčko distrikta, pa je taj proces i dalje u toku.

Stručni upravni ispit sastoji se od usmenog i pismenog dijela; polaganje se plaća 400 KM za osobe sa visokom i višom stručnom spremom i 300 KM za one sa srednjom stručnom spremom, a ispitanici koji ne polože popravni plaćaju 75 KM za VSS i 50 KM za SSS. Pismeni dio ispita je pisanje određenog dopisa ili akta na ispravan način, a na usmenom je moguće dobiti pitanja iz različitih oblasti: Osnove sistema državne uprave Bosne i Hercegovine; Upravni postupak i upravni spor; Osnove radnih odnosa; Kancelarijsko poslovanje u organima uprave; Finansiranje institucija Bosne i Hercegovine; Osnove evropskih integracija.

Naknada za polaganje Stručnog ispita za rad u organima uprave Republike Srpske osjetno je jeftinija od one koja se plaća u Brčko distriktu ili za rad u organima BiH: 250 KM za kandidate sa višom i visokom stručnom spremom, a za one sa srednjom stručnom spremom 150 KM.

U FBiH visina naknade za troškove polaganja stručnog ispita pred federalnom komisijom iznosi 400 KM za cijeli ispit. Popravni ispit plaća se 100 KM po predmetu.

U Brčko distriktu, kao i u Federaciji BiH i RS-u, ispit za rad u organima uprave dužni su polagati svi zaposlenici javnih ustanova sa visokom, višom i srednjom stručnom spremom, a kako bi pristupili polaganju dužni su priložiti dokaz o stručnoj spremi, završenom pripravničkom stažu ili potvrdu o radnom iskustvu u struci, kao i dokaz o uplati takse za polaganje ispita.

Na internetu je moguće kupiti skriptu za polaganje ispita u Brčkom. Tipska pitanja kruže među ljudima na internetu, no da ga nije lako položiti pokazuju rasprave na forumima u kojima učesnici traže pomoć jedni od drugih i navode da, primjera radi, u Zakonu o ministarstvima u BiH piše da ministar ima jednog zamjenika, a u Zakonu o upravi da ministar ima dva zamjenika; da izmjene i dopune Zakona o upravi postoje samo u Službenom listu, a ne i na internetu; da je na zvaničnoj internet-stranici Agencije za državnu službu 40–50% pitanja iz ispita; da ima kandidata koji test završe za 15 minuta, da neki samo izađu sa polaganja, da neki ne znaju čitati ćirilicu...

Najnovije

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 03

Priprema (pozor) za pregled, sad!

Nusret Ahmetović

O Standardima i normativima, argumentima sekretara škola

Zagadi pa vladaj

Nenad Veličković

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 02

Množenje s nulom

Ahmed Omerović, ministar obrazovanja u Vladi Tuzlanskog kantona

Škola je žrtva

Anisa Mahmutović

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 01

Fušnote

Nusret Ahmetović