Odgojni aspekti

Filozofija na baušteli, šesnaesti čas

Neki od izvora spoznaje

Ferhat-beg Vuković

08.10.2019

Foto: Školegijum

Empirizam uči da je iskustvo izvor sveg našeg znanja: duh je tabula-rasa – neispisan list papira po kojem iskustvo urezuje znakove. Empirizam međutim općenito precjenjuje ulogu eksperimenta i osjetne danosti, a umanjuje spontanost subjekta, te složeno razrješava u jednostavnom. Senzualizam je krajnje empirističko gledište koje uči da je upravo samo osjetilno iskustvo glavni izvor spoznaje. Racionalizam je spoznajno gledište koje smatra da do bitnih spoznaja dolazimo umovanjem, čistim mišljenjem. Prava je osnova spoznaje razum, um (intelekt, ratio). Pritom racionalizam ne mora odricati svaku ulogu i vrijednost iskustva i eksperimenta kao elementa spoznaje (Boris Kalin, Povijest filozofije s odabranim tekstovima filozofa, XXII izmijenjeno i dopunjeno izdanje, Školska knjiga Zagreb, 1998, str 48).

Naša firma za proizvodnju i montažu ALU i PVC stolarije je svoj kutak pronašla u kompleksu davno umrlih proizvodnih hala nekadašnjeg FAMOS-a u Hrasnici. Tu sada, prema zadatim dimenzijama i ostalim specifičnostima koje kupac zahtijeva, od propisanih materijala proizvodimo plastične i metalne prozore i vrata. Ugradnja je također u opisu posla.

Ćemo, kome u firmi tepamo da je inžinjer, ima zadatak da, prema dogovoru, odlazi na lice mjesta i mjeri veličinu otvora za koje treba napraviti nove prozore. Prema njegovim dimenzijama mi krojimo prozore i ranom zorom ih tovarimo na kamion. Posljednji kupac je neki doktor, a Ćemo nam je sugerisao da budemo oprezni jer se očito radi o nekom osobenjaku. Ništa lakše, mislimo Tabak i ja. Ćemo nam nije rekao punu istinu, ali nas je iz kruga firme ispratio sa zagonetnim osmijehom. Zadatak je, dakle, za Tabaka (koji je veteran u ovom poslu) i mene sljedeći: demontaža dva stara prozora i montaža novih na trećem spratu doktorove kuće.

Po dolasku na adresu, ispred trospratnice čiji svaki sprat ima drugu boju fasade, dočekuje nas vlasnik, sredovječni gospodin sa prosijedim brkovima.

Nakon pozdrava, prije nego ćemo ući u kuću, doktor Brko nam drži jedno kraće predavanje o prirodi svog objekta i onome što očekuje od nas.

Znate, moja kuća ima tri sprata i sva tri su uređena po posebnom stilu. Vi mijenjate prozore na posljednjem i insistiram da se pridržavate pravila, kaže doktor.

Znamo, gospodine, počinje Tabak, nije nam prvi put...

Znam da nije, ali sada vas molim da se izujete i obujete ove papuče crvene boje. Molim vas da ne dodirujete ništa na spratovima dok budete prolazili. Ja ću vam otvarati vrata svaki put, pojašnjava doktor pravila.

Tabak i ja se samo zgledasmo, ali posao je posao.

Sa kamiona uzimamo napravljene prozore i krećemo. Crvene papuče su već za obojicu bile spremne ispred ulaznih vrata. Cijelom dužinom stepeništa, od ulaza pa do trećeg sprata, pažljivo je postavljena zaštitna prozirna folija kao staza. Na drugom spratu, dok smo na leđima pridržavali prozorska krila koja treba ugraditi, opet mijenjamo papuče. Ovaj put su papuče plave boje. Na trećem, gdje treba da izvršimo zadatak, ostavljamo papuče i u čarapama po pripremljenoj stazi, ali sada od bijelog najlona, konačno stižemo do otvora za koje smo napravili prozore.

Jedno prosto demontiranje starih i montiranje dva nova prozora se pretvara u pravu proceduru. Tabak i ja sada imamo, kao dodatak svemu, mijenjanje papuča prilikom svakog prolaska kroz spratove. Doktor je uvijek ispred nas i pazi da nam je prolaz uvijek otvoren kako ne bismo dotaknuli nešto. Radimo bez pogovora jer je klijent uvijek u pravu.

Sreća u nesreći je bila ta što se radilo samo o dva otvora i što smo za manje od dva sata završili sve, i demontažu starih i postavljanje novih prozora, postavivši na kraju i vanjske klupice. Doktor Brko je bio zadovoljan. Mijenjali smo papuče na spratovima i držali se postavljene najlonske staze. Nismo zaprljali njegov dom, ništa što nije bilo zaštićeno nismo dodirnuli.

Kroz nove prozore sa trećeg sprata kuće doktora Brke puca predivan pogled na Stari Grad i njegovo netaknuto središte – čaršiju.

 

Pitanja za vježbu:

Zašto doktor Brko nije empirista?

U kakvom su suodnosu najlon i senzualizam?

Ako je Brko doktor, ko je pacijent?

Najnovije

Obrazovanje očima i srcem jedne mame

Samo u BiH, ali malo izvan, a cijena prava sitnica

Fontoplumo

Nusret Ahmetović, nastavnik tehničkog u Osnovnoj školi Musa Ćazim Ćatić

Kabinet zdravog razuma

Nenad Veličković

Obrazovanje očima i srcem jedne mame

3C + 4S = 0

Fontoplumo

Uloga Vijeća roditelja u promjenama u obrazovanju

Glava u pijesku

Savka Skarić

Uz novogodišnju čestitku maturantima

Usudite se znati i osloboditi se autoriteta

Smiljana Vovna