Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Roditelji protiv LGBT časova

Merima Dervišić

23.07.2019

Smjernice su jasne: djeca koja završe osnovno obrazovanje trebaju znati o LGBT vezama.

Foto: Pixabay

Osnovna škola Parkfield u Birminghamu već mjesecima je tema pisanja britanskih medija: njen program časova LGBT jednakosti za mnoge porodice đaka koji pohađaju ovu školu nije prihvatljiv, zbog čega su u nekoliko navrata odbili da dovode djecu na nastavu. Štaviše, u martu 2019. godine čak 400 roditelja, uglavnom islamske vjeroispovijesti, potpisalo je peticiju u kojoj traže da škola prestane davati časove iz ovog predmeta.

Fatima Shah, jedna od majki koja je odbila da njena desetogodišnja kćerka prisustvuje časovima, smatra da su djeca premlada da bi u školi učila o istospolnim brakovima i pravima LGBT osoba.

Mi nismo grupa homofobnih mrziteljki. Jednostavno ne smatramo da su ovi časovi prikladni za našu djecu. Neke od tema o kojima se razgovara mogu shvatiti samo odrasle osobe i mi ne želimo da naša djeca budu zbunjena. Moramo im dozvoliti da prije svega budu djeca, a ne da konstantno moraju razmišljati o jednakosti ili pravima, kaže Shah.

Shabana Mahmood, članica britanskog parlamenta za oblast Birminghama, kazala je da se roditelji ne protive seksualnom obrazovanju, ali da se njima ne sviđa što djeca u osnovnoj školi moraju učiti o istospolnim vezama. Problem je u tome što smatraju da su đaci premladi za ovakvu vrstu obrazovanja. Ona smatra da britanska Vlada mora zaštititi prava manjina, te samim tim i prava vjerskih grupa poput jevrejskih, kršćanskih, ali i muslimanskih.

Nakon što je škola u martu objavila kako će prestati sa ovom vrstom edukacije, stupila je u kontakt s roditeljima kako bi zajednički osmislili plan i program za ovaj predmet. Iako su pregovori trajali pet mjeseci i iako je stvorena nova verzija programa, roditelji su u julu izjavili kako će nastaviti sa protestima. Škola je, naime, najavila da će u septembru početi sa časovima predmeta pod imenom No outsiders for a faith community (Za vjerske zajednice nema isključenih) i programom koji priznaje i poštuje zabrinutost i osjetljivost koju su izrazile porodice đaka. U materijalima postoje lekcije vezane za pitanja rase, religije, starosti, roda, seksualne orijentacije i invaliditeta.

Roditelji, međutim, smatraju da njihovi zahtjevi nisu ispunjeni.

Ne želimo da se djeci već na recepciji pokazuju knjige sa istospolnim vezama. Za njih je to jako zbunjujuće. Međutim, uprava škola izjavila je da će nastaviti sa istim programom kao i ranije, jedino što se mijenja jeste ime predmeta. Ne vidim na koji su način onda uzeli naše zahtjeve u obzir, kazala je Fatima Shah.

Članovi i članice parlamenta, ali i britansko Ministarstvo obrazovanja, podržavaju odluku školske uprave.

Nove smjernice su jasne: djeca koja završe osnovno obrazovanje trebaju znati o LGBT vezama i mi podržavamo naše škole u nastojanju da đake podučavaju o različitim vrstama porodica, koje uključuju roditelje koji su istog spola, kazao je Damian Hinds, britanski sekretar za obrazovanje.

Izvor: The Guardian: Birmingham primary school to resume modified LGBT lessons

Najnovije

Online lice škola No. 28

Osnovna škola Velešićki heroji ponudila i formular za prijavu vršnjačkog nasilja

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš