Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Pidžama nije adekvatna odjeća za roditelje koji dolaze u školu

Merima Dervišić

20.05.2019

Nastavnici u San Francisku, ako im treba više od deset dana bolovanja, zamjenu moraju djelimično platiti sami.

Foto: SpeedKingz / Shutterstock.com

Mogu li roditelji u školu doći u pidžami?

BBC

Direktorica srednje škole James Madison izjavila je da će se u ovoj ustanovi uvesti pravila oblačenja za roditelje i posjetiteljice škole, nakon što je majci jedne učenice zabranjen ulazak u školu zbog njene odjeće.

Naime, ova žena je nosila majicu kratkih rukava i maramu; kako objašnjava, planirala je promijeniti frizuru. Po novim pravilima, uvedenim početkom maja, zabranjene su posjete školi osobama koje na sebi imaju pidžamu, viklere, helanke, ali i maramu na glavi.

Direktorica je izjavila kako ova škola nastoji postaviti standard kojeg se đaci trebaju pridržavati i koji će mi pokazati šta je prihvatljivo, a šta ne.

Roditelji, poštujemo vas jer vas smatramo partnerima u obrazovanju naših đaka. Vi ste prvi učitelji koje oni imaju. Međutim, molimo vas da shvatite da moramo postaviti jako visok standard jer želimo da vaša djeca imaju prosperitetnu budućnost, kazala je direktorica ove škole.

Jedan od očeva slaže se s ovom odlukom: Ovdje se ne radi samo o odjeći. Škole su mjesta za obrazovanje i moramo shvatiti da neprimjereno odijevanje roditelja djecu može omesti.

Ipak, Udruženje nastavnika Houstona ne slaže se s ovim pravilom.

Iako se slažemo da se u školama treba ponašati pristojno, smatramo da ovakva pravila imaju mnogo nedostataka. Žalosno je što je učenici odbijeno da se upiše u školu na osnovu odjeće. Obrazovanje mora biti prioritet u školama, kazao je predsjednik Zeph Capo.

Rasprava na ovu temu odvija se i u drugim mjestima širom SAD-a. Mnogi smatraju da se ovakvim zakonima roditelji obeshrabruju – zbog odijevanja se mogu smatrati neadekvatnim pri pojavljivanju u školama, a samim tim onemogućava im se da učestvuju u obrazovanju svoje djece.

Slična rasprava vodila se i u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je jedna majka odlučila prekršiti pravila oblačenja za roditelje, pa je u pidžami dovezla kćerku u školu. Direktorica škole izjavila je kako ona daje loš primjer đacima, a majka je odgovorila da nije htjela da njena kćerka zakasni na nastavu.

 

Nastavnica na bolovanju mora platiti zamjenicu svojim novcem

CNN

 Nastavnica u Osnovnoj školi Glen Park u San Francisku, koja je na bolovanju zbog raka dojke, osim što se mora brinuti o plaćanju bolničkih troškova, morat će dio svoje plate odvojiti i za plaćanje zamjenske nastavnice.

Naime, zakon iz 1976. godine je takav da nastavnici i nastavnice imaju pravo na deset dana plaćenog bolovanja u školskoj godini, a ukoliko im je potrebno više od toga – dobit će zamjenu tokom 100 dana, koju moraju dijelom finansirati iz vlastitog džepa.

Postoji i nastavnički fond za bolovanje, odnosno ukupan broj dana koje nastavnice mogu iskoristiti pod uslovom da ih njihove kolegice ne iskoriste, i on može iznositi do 85 dana, što bi onda bilo bolovanje bez plaćanja zamjene.

Nekoliko roditelja izjavilo je za CNN da im se ova praksa čini jako nepravednom, čak i suludom, a Susan Solomon, predsjednica organizacije edukatora San Franciska, kazala je da se nada kako će naredne godine njena organizacija postići dogovor u korist nastavnika.

Za sada je na internet-stranici GoFundMe za ovu nastavnicu prikupljeno oko 13.000 dolara.

Najnovije

Online lice škola No. 28

Osnovna škola Velešićki heroji ponudila i formular za prijavu vršnjačkog nasilja

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš