Medijska kultura

Svjetski mediji o obrazovanju

Zagađenje zraka može imati katastrofalne posljedice po zdravlje ljudi

Merima Dervišić

16.04.2019

Dvije trećine ispitanih roditelja u SAD-u nije iznenadio skandal s korupcijom pri upisu na fakultet, a isti procenat smatra da je sistem korumpiran i naklonjen bogatim porodicama.

Ilustracija: nuvolanevicata / Shutterstock.com

Kako zagađenje utječe na mentalno zdravlje mladih

The Guardian

Istraživanje provedeno u Engleskoj i Velsu, u koje je bilo uključeno više od dvije hiljade sedamnaestogodišnjaka, pokazalo je da oni koji žive u mjestima gdje je nivo nitrogen-oksida povišen imaju 70 posto veće šanse za razvijanje simptoma psihotičnog stanja kao što je paranoja.

Psihotični poremećaji su mnogo češći kod mladih nego kod odraslih, ali oni koji imaju ove simptome u mladosti imaju veće šanse za razvijanjem ozbiljnih mentalnih poremećaja kasnije u životu. Kako više ljudi živi u gradovima, nauka pokušava dokučiti koji su to uzroci mentalnih bolesti u urbanim centrima.

U pomenutoj studiji uzeli su u obzir i druge potencijalne okidače psihotičnih poremećaja, kao što su pušenje, alkohol i kanabis, zatim finansijsko stanje u porodici, kao i poremećaji zabilježeni kod članova porodice ili indeks siromaštva u određenom dijelu grada.

Nitrogen-oksid odgovoran je za 60% epizoda psihoze u gradovima. Drugi faktori su genetska predispozicija i izloženost nasilju, kaže Joanne Newbury sa univerziteta King's College u Londonu.

Nitrogenovi oksidi najvećim dijelom dolaze od dizel-vozila, a u većini gradova u Ujedinjenom Kraljevstvu njihove su vrijednosti prekoračile dozvoljeni nivo. Smatra se da postoji veza između zagađenja zraka i smanjene inteligencije, demencije i depresije, odnosno da ova vrsta zagađenja jako brzo može doći do mozga. U područjima gdje su nivoi zagađenja bili visoki, čak 12 ispitanih mladih osoba prijavilo je da je proživjelo psihotična iskustva, na svakih 20 koji kažu da ih nisu imali. U područjima s manjim zagađenjem taj broj bio je 7 u odnosu na 20.

Život u velikim gradovima podrazumijeva svakodnevnu izloženost ogromnim koncentracijama toksičnih čestica i gasova, kaže doktorica Ellen Wood, članica grupe Doktorice i doktori protiv dizela. U ovoj studiji pokazano je, prema njenim riječima, da zagađenje zraka može imati katastrofalne i dugoročne posljedice na fizičko i mentalno zdravlje ljudi.

Političari i političarke će nas izložiti još većem riziku ako ne budu u stanju riješiti ovu opasnost po zdravlje ljudi, dodala je doktorica Wood.

 

 

Svaki četvrti roditelj bi podmitilo nekoga za upis djeteta na fakultet

The 74 Milion

Reakcije na vijest da je nekoliko poznatih glumica u SAD-u upisalo djecu na fakultet plativši kompaniji koja se bavi isključivo pronalaženjem načina da prevari sistem upisa na fakultet preplavile su internet. Ove se roditeljke terete za podmićivanje ispitivača, kao i za laganje o sportskim sposobnostima svoje djece, s ciljem da ih osnovu toga upišu na prestižne fakultete.

Tim povodom je i organizacija YouGov 13. i 14. marta ove godine provela online anketu koja je uključila 1.259 ispitanika, odraslih osoba koje žive u SAD-u. Petnaest posto ispitanika odgovorilo je da bi, ukoliko bi imali novac, uradili isto, odnosno podmitili nekoga kako bi dijete upisali na fakultet. Za odrasle čija su djeca mlađa od 18 godina ovaj broj je iznosio 25 posto. Čak 34 posto roditelja kazalo je da bi platili nekome da uradi prijemni ispit u ime njihovog djeteta kako bi ga upisali na dobar fakultet.

Ovi brojevi samo pokazuju koliki je pritisak na roditeljima koji znaju da je jako teško upisati dijete na dobar fakultet, kaže Karry Shannon-Missal, odgovorna za informacijske usluge američkog ogranka YouGov organizacije.

Dvije trećine odraslih kazalo je da ih nedavni skandal uopće nije iznenadio, a isti broj ispitanih smatra da je sistem korumpiran i naklonjen bogatim porodicama.

Najnovije

Online lice škola No. 28

Osnovna škola Velešićki heroji ponudila i formular za prijavu vršnjačkog nasilja

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš