Iz dječije perspektive

Kada djeca rade

Školski YouTube kanal donosi nagrade

Irhad Suljić

08.03.2019

Cilj je stvoriti mladima platformu da se izraze kroz edukaciju, pričati o aktuelnim i tabu temama i biti drugačiji od populističkog sadržaja, kojeg je YouTube pun.

U zgradi Međunarodne srednje škole Burch Univerziteta ulazim u prostoriju oblijepljenu kartonskim školjkama od jaja. Odmah desno od vrata su tri stativa, jedan veći i dva manja. Lijevo od vrata je zeleno platno na nosaču – tehnika koja se koristi kada se u snimanju želi namontirati druga pozadina. Ispred je sto s laptopom, printerom, fotoaparatom i malim tronožnim stativom. Lijevo u prostoriji su Nedžad Spahalić, Aida Mujčin, Almina Bajić i Faris Šabotić, mlada ekipa Školskog kanala. Njih četvero su trenutno najaktivniji, ali koncept je takav da su vrata otvorena svim učenicima i učenicama koje žele raditi s njima.

Pričaju da je ideja o Školskom kanalu nastala u decembru 2017. godine, kada su radili na filmu s profesorom Azurom Avdićem, koji im je nastavio biti mentor na ostalim projektima. Na početku su bili samo Nedžad i Aida, a škola im je ustupila prostoriju koju su oni prilagodili i od nje napravili studio.

Ove godine je Školski kanal pobijedio na BOSEPO olimpijadi s kratkometražnim filmom o rodnoj diskriminaciji, odnosno diskriminaciji žene na intervjuu za posao i na radnom mjestu.

Infomatrix takmičenje je zadalo temu diskriminacije, a mi smo izabrali oblik diskriminacije o kojem se stvarno malo govori, kako kod nas tako i šire, a to je diskriminacija žene na intervjuima za posao i na radnom mjestu, kaže Aida.

Ekipi Školskog kanala ostalo je još samo da skupi novac kako bi mogla otići na takmičenje u Rumuniju.

Odlazak na prošlogodišnje takmičenje su im, kažu, manjim dijelom finansirali filmska i TV produkcijska kuća Pro.ba i Mlin-Majić d.o.o., dok je većinski dio finansirao Nedžadov otac.

Obično idu autori projekta i mentor, što smo u ovom slučaju Almina i ja, kao autorice, i profesor Azur Avdić kao naš mentor. Participacija na takmičenju se plaća 100 eura po učesniku, i sa prevozom i smještajem to dođe blizu 3.000 KM, kaže Aida.

 

 

Pošto nisu imali sreću u skupljanju novaca za odlazak na takmičenje kao prošle godine, još uvijek nemaju dovoljno za put, ali su optimistični. Nadaju se da će uspjeti tokom marta skupiti potrebni novac.

Za naredne projekte Školskog kanala kažu da se vrte neke stare ideje koje su tu već duže vrijeme, da postoje i nove, ali da bi radije radili nego pričali o njima.

Svjesni smo popularnosti YouTube platforme, kako u svijetu tako i kod nas. Zato smo odlučili napraviti Školski kanal koji će se baviti edukativnim i aktuelnim temama na neki naš način. Trudimo se biti drugačiji jer je dosta onih što na isti fazon rade, kaže Aida.

Cilj je stvoriti mladima platformu da se izraze kroz edukaciju, pričati o aktuelnim i tabu temama i biti drugačiji od populističkog sadržaja kojeg je, nažalost, YouTube pun, dodaje Nedžad.

 

Kratkometražni film

Pored školskih vijesti, vlog-videa i intervjua, Školski kanal ima tri kratkometražna filma, od kojih je Prekidamo osvojio bronzanu medalju predstavljajući Bosnu i Hercegovinu na Infomatrix takmičenju u Rumuniji prošle godine.

Infomatrix je takmičenje koje se održava od 20. do 24. aprila i okuplja više od 40 zemalja svijeta, a kategorije su kratki film i teme iz IT-sektora.

Ekipa Školskog kanala dvije godine zaredom osvaja prvo mjesto na BOSEPO olimpijadi, takmičenju između više škola Richmond Parka u Bosni i Hercegovini, što im pruža direktnu kvalifikaciju na Infomatrix takmičenju.

To, naravno, kao i u svakom poslu, zahtijeva odricanje, jer planiranje, produkcija i postprodukcija traju danima, ali navikli smo već na tu rutinu, kažu Aida i Almina.

Kratki film Prekidamo treba pokazati da ljubav pobjeđuje sve. Njega je bilo puno lakše snimiti jer opisuje događaje iz života mladih osoba, shodno našem uzrastu, dok smo za film Kompanija morali istraživati i pričati sa starijim osobama, pojašnjavaju Aida, Almina, Nedžad i Faris.

Najnovije

Obrazovanje očima i srcem jedne mame

Crno je iza roze naočala

Fontoplumo

Obrazovanje očima i srcem jedne mame

Za sada caruje dosada

Fontoplumo

Sudbina nadarene djece zarobljena politikom

Djeca s ničije zemlje

Anisa Mahmutović

Ususret najavljenom štrajku prosvjetnih radnika

Doprinos roditelja kvalitetu obrazovanja

Marko Ban

Obrazovanje očima i srcem jedne mame

Formativno, sumativno, uzaludno ili praćenje, vrednovanje i ocjenjivanje

Fontoplumo