Nastavnička pitanja

Potisnuti incidenti u obrazovanju u Brčkom

Nacionalizam ili samo ljubav prema učiteljici

Adnan Pečković

10.12.2018

Ovo nije ni prvi ni jedini put da su nezadovoljni jer učiteljica nije iste nacionalnosti kao đaci.

Foto: Dinan / Shutterstock.com

Tada su se posvađale političke partije, a roditelji učenika i učenica iz područne škole u Gornjoj Skakavi zaprijetili da će ispisati djecu, i sve je djelovalo kao prvoklasni međunacionalni incident. A možda to nije bilo to?

To je bilo davno... Ne znam ni zašto pišeš o tome. Mi ne znamo ni ko je pisao pismo, a ti roditelji – većina ih je u Njemačkoj. Ma, to je već sve gotovo. Nema potrebe da razgovaramo o tome, govore na hodniku područne škole Gornja Skakava roditelji koji su navodno poslali pismo gdje odbijaju da im djeci predaje učiteljica koja nije iste nacionalnosti kao njihova djeca.

Naime, početkom drugog polugodišta u školskoj 2017/18. godini, u područnoj školi zaposlena je učiteljica koja je po nacionalnosti Bošnjakinja, dok su djeca koja su pohađala njen razred hrvatske nacionalnosti. Roditelji osmero učenika drugog razreda u toj područnoj školi, koja inače pripada Desetoj osnovnoj školi u Brčkom, najavili su da će zbog te nove učiteljice ispisati svoju djecu. Tačnije, 25. 1. 2017. godine Vijeće roditelja Desete osnovne škole Brčko uputilo je dopis Odjelu za obrazovanje Brčko distrikta, u kome je izrazilo nezadovoljstvo zbog toga što njihovu djecu uči učiteljica druge nacionalnosti, te navelo da je gospođica Ivana Tuzlak učiteljica kakvu oni žele za svoju djecu.

Gospođa Tuzlak ima prebivalište u općini Orašje. Ali ona je Hrvatica i Katolkinja. Odgajana je i obrazovana na materinskom hrvatskom jeziku, prakticira istu vjeru kao i mi koji vam se obraćamo, dijeli jednaku tradiciju i običaje kao i učenici koje je vrlo uspješno odgajala. Dakle, ona je upravo onaj prosvjetni radnik kakvoga mi želimo za svoju djecu, pisalo je u pismu koje je u cijelosti moguće pročitati na linku.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić, inače predsjednik i lokalnog ogranka Stranke demokratske akcije, na press-konferenciji, komentarišući novonastalu situaciju, izjavio je da niko nema pravo ne prihvatiti učitelja koji pripadne njegovom djetetu.

Mi imamo Zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju – osnovno i srednje obrazovanje je sekularnog karaktera i niko nema pravo, dakle, ne prihvatati da ga uči Srbin, Bošnjak ili Hrvat, rekao je tada Kadrić.

No, njegov zamjenik Anto Domić, predsjednik lokalnog ogranka HDZ-a BiH, izjavio je da negdje drugo ne vlada princip kakav promoviše Kadrić.

Roditelji učenika, ne samo iz Gornje Skakave, nego i iz drugih sredina, očekuju od predsjednika Skupštine da pojasni zašto bošnjačku djecu u Maoči, Rahiću, Palanci, Brki isključivo uče učitelji i učiteljice bošnjačke nacionalnosti na bosanskom jeziku, kazao je Domić.

I danas Senad Osmanović, šef Odjela za obrazovanje Brčko distrikta, smatra da je ovo bila igra lokalnog HDZ–a i da je Anto Domić htio uposliti učiteljicu iz Orašja.

Mi smo htjeli nekoga sa brčanskog Biroa za zapošljavanje. S obzirom na to da na brčanskom Birou nije bilo učitelja hrvatske nacionalnosti, odlučili smo da zaposlimo Bošnjakinju. Ali ona je bila uposlena po Ugovoru o djelu, nakon čijeg isteka je ponovo uposlena učiteljica hrvatske nacionalnosti, ističe Osmanović.

Direktor Desete osnovne škole Brčko distrikta Petar Mendeš izjavio je da su roditelji na svoju ruku poslali to pismo, te da on nije konsultovan prije slanja pisma bilo kome.

Smatram da nacionalnost učiteljice uopšte nije bitna, nego je roditeljima problem bila česta promjena učitelja. Roditelji su željeli da s djecom ostane učiteljica koja je tu već radila, ali je bila uposlena po Ugovoru o djelu, te je nakon isteka tog Ugovora morala napustiti to radno mjesto, a na njeno mjesto trebala je doći nova učiteljica bošnjačke nacionalnosti. Roditeljima nije bila upitna nacionalnost nove učiteljice, već su htjeli da stara ostane, ističe Petar Mendeš. Kaže da je skoro svaku školsku godinu počinjao s manjkom kadra zbog tih ugovora o djelu.

Dolaskom novog šefa Odjela za obrazovanje situacija se popravila. Osim toga, u našoj školi radi veliki broj učitelja i nastavnika srpske i bošnjačke nacionalnosti, tako da to nije mogao biti problem roditeljima, tvrdi Mendeš.

Koliko god roditelji ne željeli govoriti o slučaju iz Gornje Skakave, to nije ni prvi ni jedini put da oni izražavaju nezadovoljstvo zbog činjenice da učiteljica nije iste nacionalnosti kao njihova djeca. U područnoj školi Prve osnovne škole Brčko Distrikta, u naselju Ilićka, gdje većinom žive građani srpske nacionalnosti, početkom školske 2015/2016. godine jedan roditelj izveo je svoje dijete s nastave jer nije želio da srpski jezik i književnost njegovom djetetu predaje osoba bošnjačke nacionalnosti.

Senad Osmanović kaže da je taj učitelj i danas u nastavi u istoj školi, a sam učitelj iz Prve osnovne škole Brčko nije želio dati izjavu u vezi s ovim slučajem.

Sve to je već davno iza mene i nema potrebe da se vraćamo toj temi, rekao je, tražeći da ne objavljujemo njegovo ime.

Direktorica Prve osnovne škole Orijana Milošević također smatra da je slučaj završen jer je učitelj na svom radnom mjestu.

Problem je česta promjena učitelja, a ne nacionalnost. Taj učitelj je imao svoj razred, ali je zbog nedostatka kadra vodio i taj drugi, kaže direktorica Milošević i ističe da u njihovom kolektivu nacionalnost nikada nije bila bitna, te da u Prvoj osnovnoj školi rade prosvjetni radnici svih nacionalnosti.

Smatram da u brčanskom obrazovanju ima dosta bitnijih problema o kojima bi trebalo pričati, a to o čemu vi govorite je već gotova priča. Osim toga – učitelj i sada radi na istom radnom mjestu, a učenik je odmah vraćen na nastavu, tvrdi Orijana Milošević.

Činjenica da ni direktor ni direktorica osnovnih škola u kojima su se desili incidenti, ni učitelj i učiteljica koji su bili dio cijelog događaja, ne žele razgovarali na ovu temu ne znači da događaje treba ignorisati. Ne pomaže ni to što učitelji i učiteljice ili uprava škole odbijaju dati imena roditelja koji su bili nezadovoljni. Osim toga, razgovor na ovu temu doprinio bi boljem razumijevanju problema i eliminisanju straha da je roditeljima u tim slučajevima upravljala lokalna politička elita, o čemu se u Gornjoj Skakavi šapatom priča.

Najnovije

O odlučivanju u školama

Ko je pozicija, a ko opozicija u zbornici

Nusret Ahmetović

Konkurs za posao u osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu

Diskriminatoran pravilnik i dalje na snazi

Anisa Mahmutović

Vrednovanje škola u Tuzlanskom kantonu

U eri e-dnevnika, pišimo olovkom

Smiljana Vovna

Inkluzivno obrazovanje iz perspektive nastavnice

Djeca s teškoćama sada nemaju ni obrazovanje ni rehabilitaciju

Nura Varcar

Drugi strani jezik u školama Tuzlanskog kantona

Francuski i može i ne može, ali turski može svakako

Smiljana Vovna