Medijska kultura

Strani mediji o obrazovanju

Vlada mora učiniti mnogo više kako bi sva djeca imala jednake mogućnosti

Merima Dervišić

09.11.2018

Deficiti koje uzrokuje marihuana mogu biti anulirani, a neki od njih i u veoma kratkom periodu

Foto: Intel.nl / Shutterstock.com

Prednosti prestanka konzumiranja marihuane za adolescente

KQED

Marihuana vam neće pomoći da bolje pamtite, ali prestanak korištenja marihuane može imati takav efekat, zaključci su studije objavljene u američkom Žurnalu za kliničku psihijatriju.

Ukoliko adolescentice i adolescenti prestanu konzumirati marihuanu njihove se kognitivne funkcije, kao što su verbalno usvajanje i memorija, poboljšavaju – pišu istraživači koji su radili na ovoj studiji.

Međutim, oni su posebno zabrinuti jer THC, aktivni sastojak u marihuani, ima najoštriji efekat na dijelove mozga koji se razvijaju u adolescenciji.

Mozak adolescenata prolazi kroz veoma bitan proces razvoja sve do dvadesete godine, a dijelovi mozga koji se posljednji razvijaju su oni u kojima ima najviše receptora kanabisa. Oni su ujedno od velike važnosti za kognitivne funkcije, kazao je Randi Schuster, direktor Odjela neuropsihologije Centra za ovisnost Generalne bolnice Massachusetts i jedan od glavnih istraživača na ovoj studiji.

U istraživanje je bilo uključeno 88 osoba u dobi od 16 do 25 godina koje su konzumirale marihuanu. One su bile podijeljene u dvije grupe – jedna je nastavila redovno konzumirati marihuanu, dok je druga prestala. Svake sedmice, putem testova urina, stručnjakinje na ovoj studiji kontrolirale su nivoe THC-a kod obje grupe. Tokom svake posjete osobe su testirane putem posebnog Cambridgeovog kognitivnog testa i nakon četiri sedmice nije zabilježeno da postoji razlika u rezultatima testova pažnje. Međutim, kada su u pitanju testovi memorije zabilježeno je poboljšanje kod osoba koje su prestale konzumirati marihuanu. Osobe koje su nastavile s konzumiranjem nisu pokazale nikakav napredak.

Dobra vijest jeste da barem određeni deficiti koje prouzrokuje marihuana mogu biti anulirani, a neki od njih u veoma kratkom vremenskom periodu, kazao je Schuster.

Činjenica da je studija trajala tek četiri sedmice znači i da je na osnovu nje nemoguće saznati koji su dugoročni efekti korištenja marihuane na mlade ljude, niti na koji način ona direktno utječe na njihov akademski uspjeh, obrazac sna ili raspoloženje.

 

Privatne škole u Britaniji morat će dopustiti djeci iz državnih škola da koriste njihove bazene

The Guardian

Krajem oktobra 2018. godine britanski ministar obrazovanja Damien Hinds pozvao je privatne škole da đacima iz državnih škola dozvole korištenje bazena. Naime, oko 50 % jedanaestogodišnje djece u Velikoj Britaniji u stanju je plivati samo do 25 metara. Zbog toga će ministarstvo odvojiti 320 miliona funti u svrhu poboljšanja nastave plivanja.

Mnoge nezavisne škole već su uvele ovu praksu, ali druge škole mogu i moraju učiniti više kako bi pomogle svakom djetetu u njihovoj zajednici, kazao je on.

Brojke su takve da 72 % đaka iz osnovnih škola pohađa časove plivanja na javnim bazenima, 15 % njih ima vlastiti bazen, a 10 % koristi neku drugu vrstu privatnih bazena.

Direktorice privatnih škola koje su stavile svoje bazene na raspolaganje djeci iz državnih škola kažu kako je ovo najbolje rješenje i za škole i za djecu, navodi Charles Johnston, jedan od direktora državnog tijela za sportske instalacije u Engleskoj.

Mnogi upozoravaju da vlada mora učiniti mnogo više kako bi pružila jednake mogućnosti djeci iz svih zajednica, bez obzira na rod, sposobnosti, porijeklo ili mjesto u kojem žive, te da je potrebno ciljano pojačati programe pomoći u mjestima u kojima su oni najpotrebniji.

Činjenica je i da šestero od desetero britanske djece koja završe osnovnu školu pati od viška kilograma ili gojaznosti.

Najnovije

Online lice škola No. 28

Osnovna škola Velešićki heroji ponudila i formular za prijavu vršnjačkog nasilja

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš