Medijska kultura

Izvještavanje stranih medija o obrazovanju

Čemu nas uči videoigrica Fortnite

Merima Dervišić

26.10.2018

Nije jedina koja propagira nasilje, ali tolika popularnost obavezuje da se ispitaju efekti koje će imati na ljude i društvo

Foto: Jennie Book / Shutterstock.com

Nicholas Tampio, profesor političkih nauka na Fordham univerzitetu, odlučio je isprobati među djecom popularnu videoigricu, kako bi dokučio zašto je igra više od 125 miliona osoba. Vodeći se mišljenjem Rousseaua da igre oblikuju način na koji djeca postaju politički akteri, htio je ocijeniti njen obrazovni aspekt, ali i utjecaj ideja koje ona propagira u demokratskom društvu.

Naime, đaci Fortnite igraju navečer ili vikendom, ali i u toku dana, pa čak i na nastavi. Prema anketi koju je provela kompanija LendEDU – prosječni igrač provede između šest i deset sati sedmično igrajući Fortnite, a sedam posto ispitanika/ca kaže da igraju 21 sat sedmično. U najpopularnijoj verziji igrice Battle Royale, vaš lik pada na otok s drugim igračima/cama s ciljem da postane jedina osoba koja će preživjeti. Trči kroz šumu, kroz dijelove grada ili polja, sakuplja oružje i opcije koje garantiraju različite aspekte zdravlja, a zatim ubija druge igrače/ice, gradi nešto ili pleše. Autor tvrdi da mu je, nakon nekoliko sedmica igranja, svaka igra donosila uzbuđenje, smijeh i zabavu, a to što je komunicirao s drugima u igri davalo mu je smisao za formiranje strategije.

Prvo pitanje koje Tampio postavlja jeste koje su zdravstvene posljedice igranja nasilnih videoigrica tokom dužih perioda kod djece? Poziva se na istraživanje medicinskog fakulteta Univerziteta Indiana iz 2011. godine, čiji su rezultati pokazali da igranje nasilnih videoigrica ima dugoročne posljedice na rad mozga – može doprinijeti pojavi depresije, anksioznosti i disocijativnim poremećajima. Autor knjige Glow Kids Nicholas Kardaras objašnjava da, kada igračica postigne kill shot u igrici pucanja, njen mozak ispušta dopamin, što objašnjava ovisnost o igranju.

No, zagovarači ove igrice tvrde da je ona bezazlenija od drugih popularnih videoigrica, kao što su Call of Duty ili Player Unknown's Battlegrounds, jer više liči na crtani film.

Ipak, cilj je isti: druge igrače napast ćete sjekirom, uperiti pištolj u njih i pokušati ih ubiti, što znači da djeca u igrici ne uče kako razmirice riješiti razgovorom.

Najveći problem za Tampia je što igrica djecu uči da se brinu samo za sebe i, u najboljem slučaju, za vrlo mali krug prijatelja.

Drugim riječima – vaš se svijet sužava i u stanju ste razmišljati samo o vlastitom preživljavanju, rekao je Tampia i naglasio da ova igrica nije jedina koja propagira nasilje ili individualizam, ali činjenica da je toliko popularna i da je igra toliko osoba na svijetu obavezuje nas da ispitamo efekte koje će ona imati na ljude što čine naše društvo.

The Conversation: ‘Fortnite’ teaches the wrong lessons

 

*Prilikom pripreme teksta za objavu došlo je do omaške, pa rečenicu
"U najpopularnijoj verziji igrice, vaš lik pod imenom Battle Royale pada na otok s drugim igračima/cama, s ciljem da postane jedina osoba koja će preživjeti"
mijenjamo rečenicom:
"U najpopularnijoj verziji igrice Battle Royale, vaš lik pada na otok s drugim igračima/cama s ciljem da postane jedina osoba koja će preživjeti."
Izvinjavamo se svima koje smo možda doveli u dilemu. Hvala na razumijevanju.

Najnovije

Online lice škola No. 28

Osnovna škola Velešićki heroji ponudila i formular za prijavu vršnjačkog nasilja

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš