Medijska kultura

Strani mediji o obrazovanju

U SAD-u na izborima nikada više kandidatkinja-nastavnica iz Demokratske stranke

Merima Dervišić

25.09.2018

U akreditacijskom savjetu Montessori zabrinuti za obuku kadrova za nove škole, misle da online treninzi nisu dovoljni.

Foto: Johnny Silvercloud / Shutterstock.com

Amazonova Montessori škola za siromašne

The New York Times

Jeff Bezos objavio je krajem septembra da će sa suprugom MacKenzie uložiti dvije milijarde dolara u otvaranje i upravljanje mrežom Montessori vrtića u SAD-u.

U izjavi na Twitteru, ovaj trenutno najbogatiji čovjek na svijetu rekao je da će se škole voditi po istom principu kao i kompanija Amazon. Jedina razlika je u tome što će u centru pažnje njenih uposlenika/ca biti đaci koji su, prema njegovim riječima, klijenti tih škola. Vijest je uglavnom naišla na pozitivne reakcije, dijelom zbog reputacije škola koje koriste Montessori metodu u SAD-u.

Međutim, Jeff Bezos još uvijek nije ponudio mnogo detalja o načinu na koji će organizirati ove škole. Podsjetimo – on nije jedini biznismen koji je odlučio dio bogatstva pokloniti ili uložiti u obrazovanje. Isto su učinili i Bill Gates i Mark Zuckerberg, a mnoge brine i korporativni pristup, odnosno izbor riječi koje je koristio u najavi ovog projekta.

Čelnice nekoliko uspješnih mreža Montessori škola izjavile su kako se raduju ovom projektu, ali da još uvijek nemaju dovoljno informacija o tome ko će biti zadužen da se škole organiziraju poštujući principe Montessori metode. Najveći problem vide u edukaciji nastavnog kadra.

Nadam se da će se dovoljno zainteresirati za pravilno provođenje ove metode, te da će biti u stanju pronaći prikladna rješenja za probleme na koje naiđe, kazala je Rebecca Pelton, predsjednica Montessori akreditacijskog savjeta za obrazovanje nastavnog kadra i upozorila kako online treninzi za nastavnike/ce ne pružaju dovoljno praktičnog znanja koje je potrebno u učionici.

The New York Times: Jeff Bezos Cites a Big Number, but Few Details, in Plan for Low-Income Montessori Preschools

 

SAD: Sve više nastavnica i edukatora na izbornim listama

The Huffington Post

Početkom ove godine u mnogim američkim državama, u kojima se tradicionalno glasa za republikansku stranku, organizirani su masovni nastavnički protesti i štrajkovi uz zahtjeve da se promijene zakoni koji se tiču obrazovanja.

Situacija je sada takva da, uoči novembarskih izbora, a prema podacima jednog od najvažnijih obrazovnih sindikata, postoji preko pet stotina kandidata/kinja za državne kongrese (parlament i senat) koji/e dolaze iz svijeta obrazovanja. Većina ih pripada Demokratskoj stranci (512), i uglavnom su žene.

Iako oficijelni podaci ovog sindikata ne postoje za prethodne godine, navodi se da je ovoliki broj kandidatkinja koje dolaze iz svijeta obrazovanja, većinom nastavnica ili umirovljenih nastavnica, bez presedana.

One koje idu od vrata do vrata u predizbornoj kampanji uglavnom su nastavnice ili osobe koje rade u obrazovanju. Mislim da ćemo u novembru pokazati kako imamo snage da promijenimo situaciju. Sjetimo se kako je u maju nastavnik matematike u srednjoj školi, bez ikakve finansijske podrške za kampanju, pobijedio dotadašnjeg predstavnika Republikanske stranke, kazala je Paula Setser-Kissick, koja će se kandidirati za senat u svojoj saveznoj državi.

The Huffington Post: More Than 500 Teachers And Other Educators Are Running For Office This Year

Najnovije

Online lice škola No. 28

Osnovna škola Velešićki heroji ponudila i formular za prijavu vršnjačkog nasilja

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš