Medijska kultura

(PRESS)edmica u tragovima, 30.05-06.06.

Najavljen elektronski upis bez grešaka

Jasmina Bajramović

08.06.2018

Nakon pravosnažne presude Kantonalnog suda u Novom Travniku stiglo i izvršenje u slučaju zgrade Travničke gimnazije

Foto: Benjamin Bešić/Oslobođenje

Elektronski upis bez grešaka ili elektronske greške bez upisa

Školska godina privodi se kraju, a još uvijek se ne zna šta će biti sa 900 učenika travničke Mješovite srednje škole

1. Kazazović predstavio kriterije za upis u srednje škole i najavio online upis bez grešaka – Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Odluku o upisu u prvi razred srednjih škola s kriterijima te najavila provođenje online upisa bez grešaka i subjektivnih odluka. Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a najavio je da će se ove godine uspješno realizovati projekt online upisa u srednje škole, jer je prošle godine zabilježeno nekoliko grešaka.

Klix, 31. 5. 2018.

 

2. Za stipendije studenata i srednjoškolaca u RS-u 1,6 miliona KM – Za stipendiranje učenika srednjih škola i redovnih studenata prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama u narednoj školskoj godini planirano je 1,6 miliona KM. Pojedinačni iznosi stipendija ostali su nepromijenjeni i iznose 80 KM za učenike i 130 KM za studente po osnovu socijalnog statusa i uspjeha u školi, odnosno na studiju, a za deficitarna zanimanja utvrđeni su iznosi od 160 KM za učenike i 250 KM za studente.

Portal Nezavisne novine, 3. 6. 2018.

 

3. Mješovita srednja škola u Travniku bit će iseljena iz zgrade Gimnazije – Nakon pravosnažne presude Kantonalnog suda u Novom Travniku stiglo je i izvršenje u slučaju zgrade Travničke gimnazije, gdje Vrhbosanska nadbiskupija, odnosno KŠC Petar Barbarić, traži da Mješovita srednja škola (MSŠ) Travnik napusti drugu polovinu zgrade koju koristi. Svi rokovi za povrat zgrade, utvrđeni odlukom Doma za ljudska prava, a kasnije i presudom Ustavnog suda, probijeni su. Zgrada srednjoškolskog centra u Travniku, iako započeta, nikad nije završena. Vlada Federacije BiH, kao tužena strana, dala je samo inicijalna sredstva od pet miliona KM.

Portal Dnevni avaz, 3.6.2018.

 

4. Prosvjetari u USK svakodnevno će održavati štrajkove upozorenja – Sindikat predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja USK održao je polusatni štrajk upozorenja, a s njim će nastaviti i u narednom periodu, odnosno do ispunjenja zahtjeva. Sindikati, između ostalog, traže da se izmjenama Kolektivnog ugovora reguliše isplata minulog rada, donese pravilnik o napredovanju za predškolsko i osnovno obrazovanje, te utvrdi plan isplate zaostalih naknada koje nemaju karakter plate.

Portal Haber.ba, 5. 6. 2018.

 

Najrelevantnije vijesti iz obrazovanja čitajte u našoj rubrici Press.

Najnovije

Online lice škola No. 28

Osnovna škola Velešićki heroji ponudila i formular za prijavu vršnjačkog nasilja

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš