Medijska kultura

Svijet obrazovanja

Naučno dokazano – ne moš učit kad je vruće

Merima Dervišić

07.06.2018

Nakon kojeg praga temperatura intenzivnije negativno utječe na učenje?

Foto: Diego Cervo/Shutterstock.com

Djeca koja žive u getu morat će učiti o demokratiji i Božiću

Euronews

Danska vlada je krajem maja najavila kako će djeca i mladi koji žive u getima, područjima u kojima većinsko stanovništvo ne vodi porijeklo iz zapadnoevropskih zemalja, biti primorani na nastavu od 25 sati sedmično na kojoj će učiti o demokratiji, jednakosti i najbitnijim danskim praznicima kao što je Božić. Ova odluka za cilj ima rješavanje problema integracije u Danskoj, s posebnim naglaskom na migrante s Bliskog istoka.

Djeca u Danskoj najčešće u školu kreću sa šest godina, dok je minimalni period obrazovanja deset godina. Međutim, školovanje nije obavezno jer roditelji imaju pravo da odluče na koji način će obrazovati djecu.

Prema podacima iz 2017. godine, nezapadni migranti čine 65 posto populacije u geto područjima, odnosno 8,7 posto ukupnog stanovništva Danske. Ova je država inače jedina na svijetu u kojoj se termin geto koristi za vrstu naselja.

Euronews: Denmark to force 'ghetto' children to learn about democracy and Christmas


Više temperature – lošiji rezultati u školi

BBC

Analiza rezultata ispita preko deset miliona američkih srednjoškolaca i srednjoškolki tokom 13 godina pokazala je kako postoji bitna povezanost između toplijeg vremena i lošijih rezultata, kazale su naučnice autorice studije. U istraživanju su učestvovali univerziteti Harvard, UCLA i Georgia, u periodu između 2001. i 2013. godine.

Rezultati do kojih su došli potvrđeni su u mnogim američkim državama koje imaju najrazličitiju klimu, kako u hladnijim sjevernim, tako i u toplijim južnim državama.

Kada rezultate prevedemo u brojke, situacija je takva da se za svako povećanje temperature od 0,55 stepeni desi pad od jedan posto u rezultatima. Negativni utjecaj počinje se ispoljavati nakon što se pređe temperatura od 21 stepena Celzijusa, dok se za hladnije vrijeme nije ustanovio nikakav utjecaj na pogoršanje ishoda učenja.

Prvi prag nakon kojeg temperatura intenzivnije negativno utječe na učenje jeste 32 stepena, a drugi, prema zaključcima ove studije, jeste 38 stepeni Celzijusa.

BBC: Hotter years 'mean lower exam results'

Najnovije

Online lice škola No. 28

Osnovna škola Velešićki heroji ponudila i formular za prijavu vršnjačkog nasilja

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš