Nova čitanja

Na trafikama u BiH

Novi broj Školegijuma je u prodaji

Školegijum redakcija

10.04.2018

U 23. broju magazina za pravedno obrazovanje pisali smo o školi u Gornjoj Maoči, o sajmu nauke u Ženevi, o slučaju Mustafa Busuladžić... • U ediciji Lektira narodu objavili smo knjigu 'Muha na času lektire' Enesa Kurtovića

Camp Nou nauke
Ako je svrha maturalnih ekskurzija edukativna, onda bi se kao konkurencija uobičajenim destinacijama kakve su zabavni parkovi, šoping-molovi, noćni klubovi i fudbalski stadioni moglo u ponudi naći i jedno mjestašce nedaleko od Ženeve.

 

Stari programi za novu prošlost
U jajačkoj Srednjoj strukovnoj školi na snazi su nastavni planovi iz sredine devedesetih. Gledajući iz Sarajeva i Mostara, preko Travnika, Jajcu i ne treba bolje.

 

Bezcipsi: Život u crvenoj zoni
Kako se školuju djeca čiji roditelji imaju nestalno mjesto boravka, zato što im je ono srušeno ili se ljulja na klizištu?

 

Škola na kraju puta
Zašto se u Gornjoj Maoči nastavnice i nastavnici zadržavaju kratko i šta bi ih na tom zahtjevnom poslu moglo zadržati duže?

 

Institut za histeriju
Zašto je optužen i osuđen Mustafa Busuladžić, ili kako je jedna naučna ustanova osramotila struku i univerzitet.

 

Remek-djelo bizarne razjedinjenosti
Kratka analiza odgovora koje je Bosna i Hercegovina dala na 38 pitanja iz 26. poglavlja (Obrazovanje i kultura) Upitnika Evropske komisije u sklopu procesa učlanjenja naše države u Evropsku uniju.

 

Zemlja gori, a škola se češlja
Kako nastava geografije priprema đake za život u promijenjenoj klimi na Zemlji?

 

Pravi razlozi umjesto amaterskog patriotizma
Šta nedostaje albumu Skupimo domaće? Školegijum je zamolio našu poznatu ekonomisticu da na jednom primjeru pokaže kako se mališanima (ali i njihovim roditeljima) može predstaviti korist od kupovine domaćih proizvoda.

 

Igrati se. Gledati se. Vidjeti. Se.
Opis jednog zabavnog roditeljskog eksperimenta čiji su rezultat neočekivano ozbiljna pitanja.

 

O knjizi koja me iznervirala
Bryan Caplan: Slučaj protiv obrazovanja: Zašto je obrazovanje gubitak vremena i novca

 

Beg u prošlost
O neokonzervativizmu i antimodernizmu Oskarom nagrađenog filma Oblik vode.

 

Slika 1

 

Poklon uz ovaj broj je knjiga Muha na času lektire Enesa Kurtovića.

 

Autor Muhe na času lektire ne pretvara se da zna gdje, daleko je on od takve pretencioznosti; ali je uvjeren da, gdje god da bude, biće i dalje u riječima koje, složene na neki poseban način, povezuju dva čovjeka, pisca i čitaoca, u dimenziji neovisnoj o vremenu i prostoru. Te rijeèi mogu biti izrezane iz novina (kao poruka ucjenjivaèa), mogu biti sakrivene iza slova slovarice, oivièene oblaèiæima stripa ili SMS-konverzacije, dopola zatrpane zemljom; književnošću ih neće činiti taj podilazeći napor da iskamče pažnju provokacijom. Postaće to tek kada/ako pobude u č¡taocu onu emociju i uobliče se u onu misao koja ih je odabrala, između mnogih drugih riječi, da stoje baš tu, baš takve, baš u tom poretku.

U tome je sva didaktička nada koju izdavači i u ovu knjigu polažu: da će đaci, privučeni formom, koja je poziv na igru, naslutiti koliko čas lektire ne mora biti dosadan. Koliko je čitanje kreativan posao. Koliko je jezik savršen aparat, koliko bitan u evoluciji čovjeka, koliko se njim može više i bolje od onoga što nude like i share. Autor (daleko je on i od takve arogancije) ne gleda s profesorske visine na Facebook, već i njega pokušava uvući u igru, otvarajući na ekranu smartfona prostor za nastavak literarne igre. Umjesto da u sveskama domaće zadaće ispunjava statistike o broju strofa, stihova, slogova i metafora, mlada osoba se poziva da u tom izvanškolskom prostoru izrazi vlastiti kreativni doživljaj pročitanog.

 

Školegijum možete pronaći na sljedećim lancima trafika u Bosni i Hercegovini:

U Federaciji BiH: Duhanpromet, Ipress i Tobacco.
U Republici Srpskoj: Distribucija.

Također, svaki broj možete pronaći u knjižari Buybook u Sarajevu (Radićeva 4).

Za sve dodatne informacije kontaktirajte našeg distributera Mas Media na mail: masmedia@bih.net.ba ili telefon/fax: 033/444-354.

Najnovije

Izvještaj žirija nakon konkursa Šta je tebi AI

Ni žiriju nije bilo lako

Školegijum redakcija

Objavljujemo pobjednike konkursa Šta je tebi AI?

Školegijum redakcija

Razglednice iz Jajca

Nikad kasno za učenje i zabavu

Josipa Kulenović

Razglednice iz Tešnja, Doboja, Maglaja 3

Od čilanja do ćutanja

Mirela Buljubašić

Poznata imena autora/ica pet najboljih radova

23. februara tri prvoplasirana

Školegijum redakcija