Obrazovna politika

Javna nabavka

Odgovornost za kupljene golove

Školegijum redakcija

18.03.2018

U kojoj je fazi postavljanje golova u školama?

Foto: J. Helgason/Shutterstock.com

Veći broj golova koje je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS kupilo za dvadeset osnovnih škola u KS, o čemu je Školegijum ranije pisao, nije u upotrebi jer nisu postavljeni, iako je i taj posao bio sastavni dio javne nabavke. Ovo je potvrđeno u razgovoru s direktorima osamnaest od dvadeset škola kojima su isporučeni.

Nabavka ovih golova potaknuta je nezgodama koje su se dešavale na igralištima i nesrećom u kojoj je jedan dječak smrtno stradao nakon što je gol pao na njega. Ministarstvo obrazovanja KS je četiri puta ponavljalo tender za ovu nabavku i svaki put odabralo najskuplju ponudu. U prvom tenderu tražili su nabavku 96 sigurnosnih nogometnih i rukometnih golova za 136.890 KM (s PDV-om), a na kraju za isti novac kupili 45 rukometnih golova za dvadeset osnovnih škola.

U Ugovoru, koji je Metalka Trade kao odabrani dobavljač potpisala s Ministarstvom, kao ugovornim organom, stoji da je predmet nabavke isporuka i postavljanje predmetnih roba u osnovnim školama (...).

Nakon objavljivanja teksta o samoj proceduri nabavke, provjera u školama pokazuje da golovi nisu postavljeni i da time nije omogućeno njihovo sigurno korištenje. U svih osamnaest škola golovi su uredno isporučeni, ali u deset nisu pričvršćeni na predviđenim površinama. Dok je jedan direktor odbio odgovoriti na bilo kakva pitanja za naš časopis, nekoliko direktora pojašnjava da čekaju lijepo vrijeme jer golove planiraju postaviti u vanjskim igralištima i da će radnici firme Metalka Trade izvršiti naknadnu montažu po pozivu.

Direktor Četvrte osnovne škole – Ilidža Hamid Guska pojašnjava da su već imali postavljene stare golove koje još nisu htjeli ukloniti. Montažeri firme Metalka Trade objasnili su domarima kako da montiraju nove golove, rekao je Guska, a u Prvoj osnovnoj školi - Ilidža imaju problema s veličinom sportske sale.

Golove za sada nećemo postavljati jer smetaju već postavljenim koševima, kaže direktor Arif Ćelović.

U dvije osnovne škole kažu da su golove dobili, ali da nemaju sale u koje bi ih smjestili – u OŠ Mustafa Busuladžić i OŠ Edhem Mulabdić u toku je gradnja sala. U ovim školama kažu da su im radnici iz firme Metalka Trade ostavili kontakt-telefone i da će doći na poziv kada radovi budu završeni.

Direktorica OŠ Čengić Vila 1 Nermina Sabljica pojašnjava da su golovi postavljeni, ali su naknadno uklonjeni zbog unutrašnjih radova u sali. Iz istih razloga i u OŠ Pofalići golovi još nisu postavljeni.

Direktor OŠ 9. maj nije htio govoriti za Školegijum, a u OŠ Sokolje, OŠ Grbavica 1, OŠ Hadžići, OŠ Zaim Kolar, te OŠ Mirsad Prnjavorac kažu da su golovi uredno ankerisani, odnosno pričvršćeni za podlogu na koju su postavljeni.

Najnovije

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 03

Priprema (pozor) za pregled, sad!

Nusret Ahmetović

O Standardima i normativima, argumentima sekretara škola

Zagadi pa vladaj

Nenad Veličković

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 02

Množenje s nulom

Ahmed Omerović, ministar obrazovanja u Vladi Tuzlanskog kantona

Škola je žrtva

Anisa Mahmutović

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 01

Fušnote

Nusret Ahmetović