Medijska kultura

(PRESS)edmica u tragovima, 06.-13.03.

U ružičastim oblacima donacija i napretka

Školegijum redakcija

14.03.2018

Japan i Amerika, naša sreća velika

The Hornbills Studio/Shutterstock.com

1. Elektronski dnevnici u svim školama od naredne akademske godine – Ministar Kazazović potvrdio je da će od sljedeće godine u potpunosti biti uvedeni elektronski dnevnici u osnovnim i srednjim školama, a u onim ustanovama gdje postoji problem infrastrukture nabavit će se kompjuteri i uvesti internet.

Portal drukciji.ba, 11.3.2018.

 

2. Vlada Japana osigurala grant za obnovu škola u Bijeljini i Rogatici – Vlada Japana će osigurati grant pomoć u iznosu od 143.649 eura (oko 280.000 KM) za Projekt obnove Osnovne škole Knez Ivo od Semberije u Bijeljini i Projekt obnove Osnovne škole Sveti Sava u Rogatici. Svrha ova dva projekta je poboljšanje obrazovnog okruženja zamjenom oštećene stolarije – prozora i vrata u školskim zgradama.

Portal Klix, 11. 3. 2018.

 

3. Zanatske škole u Goraždu opstaju – Direktor Srednje stručne škole Džemal Bijedić Admir Kurtović ističe da škola u mašinskoj, elektrotehničkoj, tekstilnoj, ugostiteljskoj i struci uslužnih djelatnosti nudi mogućnost školovanja za više od 15 obrazovnih profila, te tvrdi da je ovo jedna od rijetkih strukovnih škola gdje broj upisane djece raste. U školu u Goraždu dolaze i đaci iz Čajniča, Novog Goražda i Višegrada.

Portal Dnevni avaz, 12. 3. 2018.

 

4.  Završeno prvo kolo takmičenja projekta SPARKreatorice – Učenice koje učestvuju u projektu programiranja, elektronike i robotike imale su priliku učestvovati u prvom kolu takmičenja nakon održanih edukacija. Glavni cilj projekta SPARKreatorice je motivirati djevojčice da se bave programiranjem, elektronikom i robotikom. Zahvaljujući Američkoj ambasadi u BiH, 200 djevojčica iz 20 osnovnih škola na području Bosne i Hercegovine ima priliku učiti programiranje i elektroniku koristeći mBot edukacijske robotiće.

Portal Bljesak, 13.3. 2018.

Najnovije

Online lice škola No. 28

Osnovna škola Velešićki heroji ponudila i formular za prijavu vršnjačkog nasilja

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš