Medijska kultura

(PRESS)edmica u tragovima

I matrica i maćeha

Školegijum redakcija

14.02.2018

Rizično ponašanje učenika će biti pod povećalom, za razliku od rizičnog ponašanja Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo... i ostale pressitnice od 06.02. do 12.02.

Mohd KhairilX/Shutterstock.com

1. Nastavnici će procjenjivati ponašanje učenika u Kantonu Sarajevo – Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS-a počelo je raditi na pilot-projektu pod nazivom Matrica ponašanja, koji služi za rano prepoznavanje indikatora rizika od društveno neprihvatljivog ponašanja. Matrica bi se trebala provoditi u svim školama od septembra ove godine. Nastavnik će imati mogućnost da na dnevnoj bazi evidentira neko rizično ponašanje. Nakon toga, indikatori se zbrajaju i ako se ukaže da je dijete u potencijalnom riziku, zlostavljano ili agresivno, slijedi rad sa stručnim osobljem.

 

2. Ugostiteljsko-ekonomska škola iz Prijedora prva škola u BiH koja ne koristi mobitele – U prijedorskoj Ugostiteljsko-ekonomskoj školi sve učionice opremljene su ormarićima za odlaganje telefona. Direktorica škole koja ima preko 400 učenika kaže da je cilj bio podizanje kvaliteta nastave. Zadovoljna je reakcijama javnosti, te podrškom kolega, učenika i roditelja.

 

3. Hiljadu učenika moglo bi iseliti iz škole u Travniku – Ministrica obrazovanja Srednjobosanskog kantona (SBK) Katica Čerkez izjavila je kako će za učenike Mješovite srednje škole "Travnik" biti pronađeno najbolje rješenje, te da se na njih ne smije negativno reflektirati presuda o iseljavanju iz zgrade čiji je vlasnik Vrhbosanska nadbiskupija. Zgradu travničke Gimnazije, u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije, trenutno dijele Katolički školski centar "Petar Barbarić" i Mješovita srednja škola "Travnik".

 

4. Sarajevski univerzitet dobija 150 asistenata – Univerzitet u Sarajevu uradio je projekt zapošljavanja 200 asistenata koji su bili najbolji studenti ovog Univerziteta i uputio je dokument Vladi KS-a u kojem je usvojen prijedlog finansiranja provedbe Programa sufinansiranja zapošljavanja asistenata na fakultete "150+". Priliku za zaposlenje dobit će najuspješniji studenti II ciklusa studija, integriranog I i II ciklusa studija prema bolonjskom sistemu, kao i VII stepena prema predbolonjskom sistemu, a koji su na birou. Oni će raditi na pozicijama asistenata na fakultetima/akademijama i stručnih saradnika na naučnim institutima UNSA.

 

5. Eksperimentalno uvođenje male mature u RS-u – Uvođenje male mature u osnovne škole u RS-u predviđeno je Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, koji je usvojen u maju prošle godine. Mala matura će se ove godine uvesti eksperimentalno, a provjerom znanja biće obuhvaćeni učenici iz svih krajeva Srpske.

Najnovije

Online lice škola No. 28

Osnovna škola Velešićki heroji ponudila i formular za prijavu vršnjačkog nasilja

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 27

Za školu u Sokocu vrijeme stalo 2014. godine

Andrej Arkoš

Februar u retrovizoru

Sve u ime djece, pa ko koga prevari

Marko Ban

Online lice škola No. 26

U privatnoj školi na internet-stranici i sedmični jelovnik

Andrej Arkoš

Online lice škola No. 25

U 2024. planovi iz 2016, ali postoji obrazac za prijavu korupcije

Andrej Arkoš