Obrazovna politika

Bijela sedmica

Profitiraće samo Intersport

Školegijum redakcija

07.02.2018

Slalom kroz skijanje za sarajevske osnovce

Almir Kljuno

Danas, u srijedu, 7. februara je valjda prva grupa učenika šestih razreda osnovnih škola s područja kantona Sarajevo, njih oko 300, krenula u školu skijanja na Bjelašnici i Igmanu za koju je Ministarstvo obrazovanja u Vladi Kantona Sarajevo nabavilo skije, vezove i štapove na način sporan s aspekta Zakona o javnim nabavkama.

A šta je zapravo kupljeno i za koliko para – to, sudeći po pisanju dnevne štampe, ne zna ni resorni ministar Elvir Kazazović.

Naime, dnevne novine Avaz su 16. januara prenijele izjavu ministra Kazazovića da je Ministarstvo za 200.000 KM kupilo za 65 škola po 30 kompleta opreme za skijanje, bez pancerica, a 24. januara opet izjavu ministra Kazazovića da je kupljeno više od 1.000 skija i druge skijaške opreme, ali bez pancerica i kaciga.

Tek površnom računicom moguće je utvrditi da su ovi brojevi u neskladu.

Trideset kompleta za 65 škola je 1.950 kompleta skija, što je više od 1.000, a 30 kompleta skija po cijeni od 6.988,45 KM, koliko stoji u predračunu koji su škole dobile i koji je u posjedu Školegijuma, nije 200.000 KM nego više od 436.249 KM, sa PDV-om. Bez PDV-a i sa rabatom po 5.973,04 za svaku od 65 škola je više od 384.145 KM. Na ovo valja dodati prevoz, ski-karte, trenere, zamjenu za nastavnike u školama... Dakle – mnogo više od 200.000 KM!

Jedino što se slaže u ovim izjavama ministra Kazazovića jeste to da nema kaciga i pancerica, ali zato u Intersportu ovih dana, vjerovatno se slučajno poklapa s početkom škole na snijegu, ima sniženje pancerica i kaciga: pancerice od 200 do 600 KM, kacige od 80 do 100 KM, rukavice od 20 do 100 KM... Ministar je uostalom i rekao da Ministarstvo nije imalo dovoljno novca da nabavi i pancerice. To će morati osigurati roditelji. Djeca koja budu imala kompletiranu opremu moći će skijati, a oni koji to ne budu mogli imat će priliku da pet dana budu na planini i svježem zraku. Na Bjelašnici ili Igmanu svakog dana bit će skoro 300 đaka, a više od 4.000 proći će ovaj program, rekao je Kazazović, a prenio Avaz.

Uz to – ni skije ni sve oko njih nije u planu nabavke Ministarstva za 2017, novca za ovu nabavku nema ni u budžetu Kantona Sarajevo, a ni u budžetima opština, na internet-strani za javne nabavke u BiH nema ni Intersporta kao ponuđača, ni Ministarstva kao javnog organa, ni ugovora o nabavci.

Još je jedna zanimljivost u ovoj priči: ministar je (16. januara) izjavio za Avaz da je zbog brzine isporuke opreme, Ministarstvo sklopilo ugovor s firmom Intersport jer jedini imaju fabrikuMalo smo ih iznenadili jer nije jednostavno isporučiti odmah skoro 2.000 pari skija. Nadamo se da će odgovoriti našem zahtjevu, još čekamo da nam isporuče opremu, zaključio je Kazazović, a prenio Avaz. No, pod a: nije Ministarstvo sklopilo ugovor, nego škole; a pod b: Intersport nema fabriku, oni su trgovačka firma. (Na internet-stranama Intersporta u raznim zemljama stoji da je Intersport vodeći svjetski trgovac u maloprodaji sportske opreme, obuće i odjeće.)

Povodom ovog projekta pred kraj januara oglasio se i predsjednik (nekog) Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro ocijenivši da je u pitanju diskriminacija i da će ovaj projekat produbiti jaz među djecom jer oni koji ne nabave pancerice neće skijati, nego stajati i gledati. Ovaj projekt je trebalo ili svesti na manji broj djece koja će imati svu opremu ili ga nikako ne provoditi. Sad će se desiti da djeca iz iste ulicu odu skupa, jedno skija, drugo gleda. Pa to je čista diskriminacija. Trebali su utvrditi kriterije, dati djeci iz socijalno ugroženih porodica prednost i tada ne bi bila diskriminacija. Ovako je to promašen projekt, smatra Sivro.

Najnovije

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 03

Priprema (pozor) za pregled, sad!

Nusret Ahmetović

O Standardima i normativima, argumentima sekretara škola

Zagadi pa vladaj

Nenad Veličković

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 02

Množenje s nulom

Ahmed Omerović, ministar obrazovanja u Vladi Tuzlanskog kantona

Škola je žrtva

Anisa Mahmutović

Kvaritmetika Nusreta Ahmetovića 01

Fušnote

Nusret Ahmetović