Nova čitanja

Satira

Pravilnik o nehigijeni u školama Kantona Sarajevo

Merima Ražanica

23.12.2017

Ovaj set osnovnih pravila nehigijene u školama koji izdaje Ministarstvo za nehigijenu Kantona Sarajevo u suradnji sa aktivom direktora i direktorica počinje se primjenjivati retroaktivno od kraja prošlog stoljeća naovamo i važit će do daljnjeg.

Ovih pravila nehigijene u školama dužno se pridržavati nastavno osoblje, uprava škole, kao i svi učenici i učenice do kraja svog školovanja. Svaki prekršaj ovih pravila smatrat će se najgorom vrstom povrede principa jednakosti i zajedničke dobrobiti.

Upravi škole strogo se zabranjuje postavljanje tečnih sapuna i toalet papira u učeničkim zahodima. Kao što je već poznato, stvaranje sterilne i čiste okoline obara imunitet, jer je za izgradnju jakog imuniteta neophodno da u okolini postoje tijela (virusi) za koje će onda organizam da izgradi antitijela (antiviruse).

Zbog principa jednakosti i u najboljem interesu nastavnog osoblja i uprave škole, sapune i toalet papir treba izbaciti iz upotrebe i u toaletima koje koristi samo nastavno osoblje, jer bi u suprotnom to značilo da učenike i njihovo zdravlje cijenimo važnijim od zdravlja nastavnog osoblja. Izgradnja imuniteta za nastavno osoblje jednako je važna!

Uprava škole je obavezna udžbenike koji se bave temom higijene prilagoditi ovim pravilima, jer bi učenici i učenice u suprotnom mogli biti zbunjeni što ih udžbenici uče da ruke treba prati sapunom prije i poslije svakog jela, posjete toaletu i kad god se zaprljaju. Nebulozne tekstove o higijeni u udžbenicima stoga treba prelijepiti ovim setom pravila koja će im koristiti kao najbolja uputa ne samo za školovanje nego i za ostatak života.

Učenicima i učenicama zabranjeno je u školu donositi antibakterijske gelove za ruke ili bilo kakve dezinficijense koji, osim što štete koži i stvaraju opasnu sterilnu atmosferu, također mogu da izazovu i sumnju u istinitost tvrdnji ovoga pravilnika.

Svim pojedincima i pojedinkama strogo se zabranjuje unošenje maramica, vlažnih maramica, i drugih higijenskih proizvoda u prostorije škole jer bi se takve prakse mogle proširiti na ostatak grupe i dovesti do anarhije u nehigijeni.

Iz upotrebe u školama potpuno se izbacuju riječi: prljav, čist, sapun, higijena te sve izvedenice iz ovih riječi.

Čistačicama u školi sugeriše se da učionice i posebno toalete ne čiste do savršenstva, jer, kao što se iz prvog pravila da zaključiti, prljavija okolina doprinosi jačanju imuniteta. Stoga standard za čišćenje treba biti prilagođen principima i pravilima ovog pravilnika.

S tim u vezi upravi škole sugeriše se da nabavku sredstava za čišćenje i higijenu svede na minimum – osim što će to predstavljati veliku uštedu za budžet škole, također će imati i višu svrhu u jačanju školskog imuniteta.

Učenici i učenice te nastavno osoblje obavezni su se u svakom trenutku pridržavati ovih pravila i svaki vid pobune i nepoštivanja pravila smatrat će se povredom principa zajedničke dobrobiti.

Svim učesnicima u procesu obrazovanja strogo se zabranjuje javno debatovanje na temu higijene u školskim toaletima te bilo kakvo preispitivanje pravila ovog pravilnika. Nepoštivanje ovog pravila vodit će najozbiljnijim sankcijama.

Pravilnik potpisuje

Ministarstvo za nehigijenu Kantona Sarajevo sa aktivom direktora i direktorica

Najnovije

Izvještaj žirija nakon konkursa Šta je tebi AI

Ni žiriju nije bilo lako

Školegijum redakcija

Objavljujemo pobjednike konkursa Šta je tebi AI?

Školegijum redakcija

Razglednice iz Jajca

Nikad kasno za učenje i zabavu

Josipa Kulenović

Razglednice iz Tešnja, Doboja, Maglaja 3

Od čilanja do ćutanja

Mirela Buljubašić

Poznata imena autora/ica pet najboljih radova

23. februara tri prvoplasirana

Školegijum redakcija