Odgojni aspekti

E-espresso

Zašto se u vrtićima zabranjuju šljokice

Školegijum redakcija

23.12.2017

Praznici - odlična prilika za podizanje ekološke svijesti kod djece

Šljokice i sjajni ukrasi znatno doprinose zagađenju mora i okeana jer sadrže čestice mikroplastike, te je stoga jedan lanac vrtića u Velikoj Britaniji odlučio da zabrani njihovu upotrebu. Djeca će ove godine čestitke praviti sa ukrasima od riže i leće.

Svi znamo da je nakon ukrašavanja jako teško očistiti sva mjesta do kojih ova vrsta ukrasa može dospjeti. Isto se dešava i u prirodi. Mislim da nema ništa loše što se u vrtićima, u svrhu pravljenja čestitki i ukrasa, zabranjuje njihova upotreba, kazala je Alice Hortin, istraživačica britanskog Centra za ekologiju i hidrologiju.

O česticama mikroplastike pisala je i blogerica Jelena Kalinić:

Pod ovim pojmom podrazumijevaju se čestice plastike koje su ili nevidljive golom oku ili su vidljive, ali im prečnik dostiže svega nekoliko milimetara, maksimalno 5 mm. Mikroskopske  granule plankton može vrlo lako absorbovati, dok one nešto većeg prečnika mogu pojesti drugi morski organizmi, naprimjer, školjke ili račići. Jednom kada se mikroplastika uključi u lanac ishrane, ona prelazi na više nivoe lanca, sa plijena na predatora i vrlo brzo se može skrivena naći i na našem tanjiru. Čestice mikroplastike mogu nastati raspadanjem većih plastičnih predmeta koji dospiju u mora i oceane pod dejstvom UV zraka ili dospijevaju tamo kao sastavne komponente nekih kozmetičkih proizvoda. Najčešće su to razni piling proizvodi, kupke, kreme za brijanje te paste za zube koji u svom opisu sadrže pojmove mikrogranule ili mikroperle.

 Mikroplastika, zbog toga što je prečnik čestica mali, može proći i kroz postojeće sisteme za prečišćavanje voda.

To što je jedan vrtić, sa 2500 djece, zabranio upotrebu ovih ukrasa teško da će imati bilo kakvog utjecaja na obim zagađenja sa kojim se suočavamo, ali je poruka koju ova zabrana šalje jako korisna. Ona neće promijeniti svijet, ali na isti način na koji, recimo, odluka da ne kupujemo vodu u plastičnim flašama kako bi se reducirala zagađenost neće promijeniti svijet, ona šalje jasnu poruku ostatku svijeta, kazala je Alice Horton.

Tekst u cijelosti možete pročitati ovdje.

Prevela: Merima Dervišić

Najnovije

Obrazovanje očima i srcem jedne mame

Samo u BiH, ali malo izvan, a cijena prava sitnica

Fontoplumo

Nusret Ahmetović, nastavnik tehničkog u Osnovnoj školi Musa Ćazim Ćatić

Kabinet zdravog razuma

Nenad Veličković

Obrazovanje očima i srcem jedne mame

3C + 4S = 0

Fontoplumo

Uloga Vijeća roditelja u promjenama u obrazovanju

Glava u pijesku

Savka Skarić

Uz novogodišnju čestitku maturantima

Usudite se znati i osloboditi se autoriteta

Smiljana Vovna