Nova čitanja

Kultura (ne)nasilja

Oružje u učionici

Školegijum redakcija

24.08.2017

U Coloradu će nastavnici i nastavnice u učionicama moći nositi oružje

Richard Duijnstee / Pixabay

Nakon masakra iz 2012. godine u školi Sandy Hook, u saveznoj državi Colorado se organizira veliki broj inicijativa za sprečavanje nasilnih incidenata u školskim objektima.

Jedna od njih je i trodnevni trening iz upotrebe oružja i pružanja prve pomoći, organiziran na volonterskoj osnovi za one nastavnike i nastavnice koje su spremne u učionici nositi skriveno oružje.

Trening besplatno provodi neprofitna organizacija Faster (koja provodi kurseve iz sigurnosti i reagiranja u slučaju opasnosti, a finansira se donacijama), a u njemu su učestvovali predstavnici roditeljskih grupa, izvršne vlasti i medicinskih organizacija, koji smatraju da su američke škole laka meta za nasilje, odnosno, kako oni kažu, žrtvena zona.

Cilj im je osposobiti nastavnike, administratore i ostalo osoblje da na brz način zaustave nasilje i pruže medicinsku pomoć kada je ona potrebna, kako sami ističu. Volonteri i volonterke morat će proći i fizička i mentalna testiranja prije nego što im se dozvoli skriveno nošenje oružja.

Ovoj su se inicijativi suprotstavile grupe kao što je Siguran kampus Colorado, koja organizira potpisivanje peticije o zabrani unošenja oružja u obrazovne institucije: Smatramo da skriveno nošenje oružja na fakultetima i u kampusima predstavlja prijetnju sigurnosti studenata i studentica, profesor(ic)a i cjelokupnog osoblja, stoji na njihov web-stranici.

Tekst na engleskom možete pročitati ovdje.

Prevela: Merima Dervišić

Najnovije

Izvještaj žirija nakon konkursa Šta je tebi AI

Ni žiriju nije bilo lako

Školegijum redakcija

Objavljujemo pobjednike konkursa Šta je tebi AI?

Školegijum redakcija

Razglednice iz Jajca

Nikad kasno za učenje i zabavu

Josipa Kulenović

Razglednice iz Tešnja, Doboja, Maglaja 3

Od čilanja do ćutanja

Mirela Buljubašić

Poznata imena autora/ica pet najboljih radova

23. februara tri prvoplasirana

Školegijum redakcija