Nova čitanja

Inovacije

Studenti mašinstva za bolje obrazovanje

Zerina Nezić

16.03.2017

Na takmičenju studentskih timova Innovation Hackathon održanom 3. decembra u Sarajevu, tim Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici osvojio je prvo mjesto. Organizatori ovog takmičenja bili su Institut inžinjera elektrotehnike i elektronike (IEEE) i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), a na njemu je svoje inovacije prezentiralo 13 timova sa osam fakulteta iz Banje Luke, Mostara, Istočnog Sarajeva, Sarajeva, Tuzle i Zenice. Studenti i studentice Mašinskog fakulteta iz Zenice, Harun Hrustić, Armin Bošnjak, Kenan Beganović, Ajla Divoš, Anida Ibrahimagić, Lejla Međić, Nizama Perenda i Ramiz Mujčinović, zajedno sa mentorom Denisom Spahićem, predstavili su inovaciju u oblasti obrazovanja – PiProjector (PiPro).

Foto: Zerina Nezić

Ova inovacija ima veoma zanimljivu funkciju i mogla bi poslužiti u mnogim učionicama. Naime, PiPro je uređaj namijenjen učionicama koje posjeduju projektor, a nemaju laptop ili računar sa kojeg bi se upravljalo prezentacijama. Zapravo, PiPro posjeduje i kamera projektor koji omogućava da se rukopis sa papira prenese na platno u realnom vremenu. To je posebno bitno kada nastavnik u učionici sa puno đaka pokazuje manje predmete ili slike, gdje u svakom trenutku predmet može putem PiPro uređaja prikazati uvećano pomoću projektora, pojašnjava Harun Hrustić. Primjena PiProjectora može biti svestrana. Na primjer, svima nam je poznata situacija u kojoj neki predmet, slika ili dio iz knjige, da bi ih svi vidjeli, prolaze iz ruke u ruku učionicom, na što se potroši nekoliko minuta časa. PiPro bi mogao pojednostaviti i ubrzati taj proces.

Kompletno kućište PiProjectora je izrađeno tehnologijom 3D printanja u kreativnom laboratoriju iDEAlab na Mašinskom fakultetu u Zenici. Ideja za ovakav laboratorij je nastala iz težnje da se studentima i studenticama tokom studija pruži prilika da ispolje svoju kreativnost i vještine te razviju ideje i inovacije, kako za realno tako i za virtualno okruženje. Kako kaže Denis Spahić, viši asistent i koordinator laboratorija iDEAlab na Mašinskom fakultetu u Zenici, iDEAlab ima za cilj podsticanje i razvijanje poduzetničkih i inovativnih ideja studenata u univerzitetsko-industrijskoj saradnji.

Prvi dojam koji iDEAlab ostavlja je zaista neobičan, prvenstveno zato što nije sličan fakultetskim učionicama na koje smo svi navikli. Posvuda su lazybagovi, savremeni računari, 3D printeri i smart televizori. Studenti su za računarima na kojima modeliraju 3D predmete i programiraju uređaje. Uvijek ima prilike za opuštanje i razgovor, a tu su i Raspberry Pi mikro računari, te LEGO Mindstorms setovi od kojih su korisnici iDEAlab-a, zabavljajući se, već sklopili nekoliko interesantnih i korisnih kreacija. Prostor laboratorija je podređen studentima i studenticama, a termini za dolaske nisu nametnuti niti ograničeni. U iDEAlab-u provode vrijeme kada osjete potrebu za kreativnošću, ili za druženje sa drugim kolegama, a ostaju koliko žele. Maskota iDEAlab-a je igračka pas Milo iz filma The Mask. Milo se koristi pri demonstraciji 3D skenera, 3D printanja i drugih stvari, jer, kako kažu studenti i studentice, mnogo je zanimljivije pratiti proces 3D skeniranja na neobičnom predmetu nego na nekom uobičajenom.

Dostupni računari su opremljeni najsavremenijim 3D softverima na kojima u sklopu sekcije iDEAlab-a učimo i radimo. Uz računare, tu se nalaze 3D printer koji je trenutno u samom tehnološkom vrhu, i upravo on plijeni najviše pažnje onih koji nas posjećuju. Pored 3D printera, koristi se još i 3D skener koji služi za skeniranje fizičkih objekata koje kasnije koristimo u softverima, kaže student Harun Hrustić. Procesi 3D skeniranja i 3D printanja, budući da zahtijevaju pedantnost i preciznost, nekada su zaista iscrpljujući i znaju trajati satima. Kada smo radili na PiPro uređaju ostajali smo i poslije ponoći radeći na projektu, pa smo se često znali opuštati uz film ili igrice, a nekad čak i udobno odspavati u laboratoriju, kaže Harun.

Kreativni tim laboratorija iDEAlab na Mašinskom fakultetu UNZE sastavljen je nakon konkursa i testiranja prijavljenih studenata i studentica. Od 20 prijavljenih studenata, njih 18 je uspješno prošlo kroz testiranje koje smo proveli, a koje je uključivalo provjeru nivoa vještina kompjuterskog 3D modeliranja, znanja engleskog jezika i sposobnosti skiciranja slobodnom rukom. Kreativni tim iDEAlab laboratorije formiran je tako da ga čine dvije grupe studenata – Alpha i Beta. Obje grupe rade na sličnim projektima, ali se i međusobno nadmeću u nastojanjima da ponude što bolje ideje i osmisle originalne proizvode, objašnjava koordinator projekta Denis Spahić.

iDEAlab je, i pored ove sekcije, dostupan svim radoznalim studentima i studenticama, a pristup laboratoriju imaju i svi profesori i profesorice na Univerzitetu u Zenici. Korištenje 3D printera je slobodno svima, naravno ako imate jasnu i korisnu ideju. Denis Spahić ističe da je održana obuka za članove iDEAlab timova, odnosno za nastavnike i saradnike sa Mašinskog, Zdravstvenog i Fakulteta za metalurgiju i materijale, te za nekoliko studenata diplomanata, tako da su svi polaznici mogli da se upoznaju sa funkcijom iDEAlab-a, osnovama računarskog crtanja, skiciranja i primjene na 3D printerima.

Osim realiziranih, iDEAlab tim ima nove ideje i inovacije na kojima radi. Nakon učestvovanja na dvodnevnom treningu iDEAlab WBC Students’ StartUp Challenge u Novom Sadu, imali su priliku da se povežu sa drugim studentima iz regiona i upoznaju se sa uspješnim ljudima iz velikih IT kompanija. U Novom Sadu smo predstavili DOCMOB (mobilni telefon kao kamera projektor) koji smo kasnije unaprijedili u PiPro i BDM (Board for Desktop Monitors – ploča za desktop monitore) koja nije tada dobila značajnu pažnju, ali poslije su nam se javili pojedinci koji su bili zainteresirani za implementaciju projekta jer su poželjeli da tako nešto kupe i posjeduju, kaže Harun Hrustić, a Denis Spahić dodaje da je takmičenje u Novom Sadu bilo vrijedno iskustvo iz kojeg su članovi iDEAlab-a mnogo naučili, te su unaprijedili PiPro i osvojili prvo mjesto u Sarajevu. Na kraju dodaje da je PiPro uređaj na kome će se još raditi i koji će se usavršavati. Naš trenutni cilj je dobiti sredstva pomoću kojih ćemo izraditi nekoliko ovakvih uređaja i pokloniti ih školama gdje će imati svoju funkciju.

Imali smo priliku da provedemo nekoliko zanimljivih sati sa studentima i studenticama u iDEAlab učionici na Mašinskom fakultetu u Zenici gdje smo se susreli sa nekim stvarima o kojima smo imali priliku samo da čitamo, kao što su na primjer 3D skeneri i printeri. Njihova najvažnija i najbolja inovacija jeste PiPro, uređaj za koji se nadaju da će što prije doći u ruke nastavnicima i nastavnicama u učionicama te olakšati i unaprijediti njihov rad.

Najnovije

Izvještaj žirija nakon konkursa Šta je tebi AI

Ni žiriju nije bilo lako

Školegijum redakcija

Objavljujemo pobjednike konkursa Šta je tebi AI?

Školegijum redakcija

Razglednice iz Jajca

Nikad kasno za učenje i zabavu

Josipa Kulenović

Razglednice iz Tešnja, Doboja, Maglaja 3

Od čilanja do ćutanja

Mirela Buljubašić

Poznata imena autora/ica pet najboljih radova

23. februara tri prvoplasirana

Školegijum redakcija